Ga naar de inhoud
Home » FAQs » HONING: Hoe maken bijen honing?

HONING: Hoe maken bijen honing?

Honing maken begint bij het opzuigen van nectar uit kleurige bloeiende bloemen door een werkbij. Deze kleverige vloeistof bestaat uit sporenelementen, suikers en mineralen. De werkbij slaat het nectar op in haar honingmaag, een reservoir ter hoogte van de slokdarm. Wanneer de honingmaag volzit, vliegt ze terug naar haar werkkast waarna een fascinerend productieproces volgt …

In de werkkast geeft de bij haar nectar, van mond tot mond, door aan andere jongere bijen. Bij dat proces worden er telkens speeksel aan de nectar toegevoegd. Dat speeksel bevat enzymen en goede bacteriën. De enzymen breken de suikers af tot glucose en fructose en de bacteriën zorgen voor de lange houdbaarheid. Na dit proces wordt de honing in honinggraten opgeslagen, gedroogd door het wapperen van de vleugels en afgesloten met een dun laagje was.

De imker kan beginnen oogsten.