Ga naar de inhoud

Voedselallergie & Intolerantie

Een voedselallergie is een reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen in voedingsmiddelen. Hierbij maakt het lichaam antistoffen aan tegen eiwitten in die voedingsmiddelen. Deze eiwitten, die allergische reacties kunnen veroorzaken, worden allergenen genoemd. Meestal is er een reactie binnen het uur.

Een voedselintolerantie is een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Hierbij worden er geen antistoffen gevormd maar heeft het lichaam moeite met de vertering van bepaalde voedingsmiddelen. De stoffen die symptomen veroorzaken bij een intolerantie worden ook wel ’triggers’ genoemd. Klachten bij een voedselallergie of intolerantie kunnen zijn: jeukende huiduitslag, buikpijn, diarree, ademhalingsmoeilijkheden,..

Enkele voedselintoleranties in de kijker

Lactose

Lactose of melksuiker is een disacharide, zit in de meeste melkproducten en wordt door het enzym lactase in het lichaam afgebroken. Wanneer men lactose of melksuiker moeilijk kan verteren, spreekt men van een Lactose-intolerantie.

Gluten

Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt en moeilijk verteerbaar is. Het veroorzaakt bij sommige mensen klachten. Wat is nu het verschil tussen een glutengevoeligheid en gluten-intolerantie?

Complexe Koolhydraten

Fructanen en galactanen zijn meervoudige koolhydraten die moeilijk worden verteerd en kunnen zorgen voor darmklachten.

Histamine

Histamine heeft een regulerende functie in ons lichaam en is belangrijk bij het afweersysteem. Hoe kan het dat deze stof noodzakelijk is in ons lichaam maar toch klachten kan veroorzaken?