Ga naar de inhoud

Verrijkt in eiwitten – Aangepaste textuur

Wat is een eiwit verrijkte voeding?

Gezonde volwassenen hebben 0,8 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag nodig om alle functies van het lichaam in stand te houden. Met het ouder worden, maar ook bij ziekte, intensief sporten, bij herstel … stijgt de behoefte sterk tot 1,5 g/kg lichaamsgewicht/dag. In extreme gevallen zelfs tot 2 g/kg lichaamsgewicht/dag. Voor iemand van 50 kg komt dit neer op ongeveer 75 à 80 g eiwitten/dag. Het is dus belangrijk om de maaltijden evenwichtig samen te stellen met voldoende eiwitbronnen zoals vlees, vis, gevogelte, melkproducten, eieren, granen, peulvruchten, …

Maar soms lukt het gewoon niet om te eten zoals bij ziekte, weinig eetlust, problemen bij kauwen en slikken, …. Indien er niet adequaat opgetreden wordt kan dit aanleiding geven tot ongewenst gewichtsverlies, een verlies van de spiermassa en een vermindering van de spierkracht, met een beperking van de mobiliteit en een verlies van de onafhankelijkheid tot gevolg.

Kleine compacte maaltijden verrijkt met geconcentreerd snel opneembare eiwitten en eiwitrijke tussendoortjes zijn dan noodzakelijk.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

 1. Eiwitten zijn essentieel voor groei en ontwikkeling: ze helpen het lichaam op te bouwen en te behouden.
 2. Eiwitten leveren energie en bouwstoffen voor behoud van spieren en de aanmaak van nieuw weefsel.
 3. Eiwitten zijn belangrijk voor herstel zoals voor wondheling.
 4. Eiwitten zijn belangrijk voor onze weerstand.
 5. Eiwitten dragen bij tot de vorming van gezonde botten.
 6. Eiwitten zijn nodig voor het transporteren van stoffen in het bloed.
 7. Eiwitten zijn bouwstoffen van hormonen.
 8. Ouderen en zieken hebben meer eiwitten nodig dan anderen.

Wat is een voeding met een aangepaste textuur?

Voldoende eten en drinken is voor mensen met kauw- & slikproblemen niet evident. Het slikproces is complex en tal van redenen kunnen stoornissen in het slikproces veroorzaken.

Mensen met slikproblemen veilig laten eten en drinken vraagt heel veel expertise. Uit angst om zich te verslikken of omdat eten veel energie vraagt, eten en drinken ze bewust heel weinig.

Voeding en dranken moeten glad en zacht zijn, amylase resistent, zonder stukjes en met een constante veilige aangepaste textuur. Hiervoor worden de internationale IDDSI aanbevelingen gebruikt.

Wat is Fingerfood?

‘Fingerfood’ betekent letterlijk ‘eten met de vingers’. Doorgaans denkt men dan aan de hapjes die men krijgt op een receptie of feest: amuse-gueules, borrelhapjes, bitterballen, kroketten, hamburgers, een pakje friet …

In de zorg gaat fingerfood echter over eten met de handen en heeft het niks te maken met al deze voorbeelden. In een ziekenhuis of woonzorgcentrum is het een volwaardig alternatief voor een klassieke maaltijd die met mes en vork wordt gegeten. Het is een voedingsmethode waarbij men kleine hapjes eet met de handen. Door de stevige structuur valt fingerfood niet uit elkaar. Onze vele soorten fingerfood zijn verrijkt, waardoor ze alle voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor een goede gezondheid (eiwitten, mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren). Ze hebben verschillende vormen en kleuren die bepaalde patiënten kunnen helpen om het voedingsmiddel te herkennen en die de zintuigen stimuleren.

Onze eiwitrijke en/of aangepaste textuur oplossingen.

Ons engagement steunt op 4 belangrijke pijlers: nutritionele expertise, smaak, eenvoud in gebruik en innovatie.
Wij bieden eiwit verrijkte oplossingen aan van ontbijt tot avondmaal: broodmaaltijden om zelf te bereiden of kant- en klare oplossingen, warme maaltijden en/of maaltijdcomponenten, desserten en poeders om te verrijken. Maar ook ingedikte dranken en poeders om te binden.

Zij voldoen aan strenge normen en garanderen de voedselveiligheid. Om de textuur van de voeding aan te passen wordt er gewerkt volgens de internationale IDDSI voorschriften.

De patiënt/resident staat centraal. De aangepaste en de eiwit verrijkte maaltijden zijn lekker, hebben een authentieke smaak en stimuleren de eetlust. Hoe meer een maaltijd gewaardeerd wordt, hoe beter de mensen eten.

Instant graanvlokken HP/HC voor de bereiding van eiwit- en calorierijke ontbijtpappen en desserten. Ze zijn verkrijgbaar in een tiental smaken, zoals framboos, honing, vanille, bacon, koffie … en kunnen naast aan melk, toegevoegd worden aan soep, fruitsap, yoghurt en platte kaas.

Geschikt bij kauw- en slikproblemen IDDSI 3 en 4.

Naast graanvlokken zijn er ook eiwitrijke desserts zoals de eiwitrijke éclair en indikkingsmiddelen.

Bouwsteentjes en mini bouwsteentjes

Bouwsteentjes zijn cakegebakjes met een zachte, romige vulling. Bouwsteentjes zijn verrijkt met hoogwaardige eiwitten en werden in samenwerking met diëtisten en logopedisten ontwikkeld. Ze zijn bedoeld voor ouderen en patiënten die te maken hebben met ongewenst gewichtsverlies.

 • mini bouwsteentjes (30 g) = 5,7 gram hoogwaardig eiwit
 • bouwsteentjes (55 g) =10,8 gram hoogwaardig eiwit.
 • Smaken: aardbei, chocolade, banaan, speculoos

Carezzo

Heerlijke verfrissende eiwitrijke drinks met. Handig verpakt in flessen van 750 ml (voorzien van streepjes per 150 ml) of individuele drinkbekers van 150 ml.

 • 10 g eiwit/150 ml
 • Sinaasappel
 • Appel

Easy-to-Eat

Easy-to-eat is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met slikken of alleen dik vloeibare voeding mogen eten. Easy-to-eat is een tussendoortje en dessert op basis van zuivel. Het is ook eiwitrijk, amylase resistent en glutenvrij.

 • 11 g eiwit/portie van 55 g
 • Framboos, tropical, kaneel

Findus

De Findus timbalen of fingerfood zijn kant-en klare maaltijdcomponenten met een zachte en gladde structuur, een aangename smaak en eiwitrijk.

Het basisproduct wordt eerst geblixt, daarna gemengd met een eiwitcomponent, gebonden en terug in vorm gebracht. De porties zijn klein en zeer zacht en hebben een gladde IDDSI 4 textuur.

Zowel warm als koud behouden ze hun vorm. Eenmaal in de mond verliezen ze hun structuur waardoor ze probleemloos ingeslikt kunnen worden.

 • Ca 20 g eiwitten en 420 kcal/maaltijd van 240 g
 • Rijst, groenten, vlees en vis

PROSource

Prosource zijn vloeibare geconcentreerde eiwitten in flessen en in porties. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder suiker. Het is een eiwitsupplement op basis van collageen en wei-eiwitten, rijk aan natuurlijke aminozuren. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor wie weinig mag of kan drinken.

Meco fingerfood

Meco fingerfood is op basis van natuurlijke ingrediënten, volledig aangepast aan de noden van mensen met een beperking, kauw- en slikproblemen of waarbij de motoriek niet sterk genoeg is om zelfstandig met bestek te kunnen eten.

De structuur is zacht en vochtig. Er is een kleine korrel merkbaar (2 à 4mm) welke gemakkelijk geplet kunnen worden met de tong en met een vork. Fijngemalen en smeuïg (IDDSI 5).

 • Ca 20 g eiwitten en 420 kcal/maaltijd van 240 g
 • Rijst, aardappelen, pasta, groenten, vlees, vis en stoofpotjes
Nutrisens

Nutrisens

Om aan de specifieke noden en behoeften van de patiënten/residenten te voldoen bieden wij een breed gamma verrijkte – en klinische voeding aan waar de patiënten ook zin in hebben en hun toelaat voldoende te eten en drinken. Onze oplossingen zijn speciaal ontworpen om de “therapietrouw” van uw patiënten/residenten te optimaliseren en u in staat te stellen om verder te gaan dan de klassieke orale bijvoeding. Zo kan u op een innovatieve manier de verhoogde behoefte en het tekort aan eiwitten opvangen.