Ga naar de inhoud

Glutenvrije en/of Lactosevrije voeding

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn brood, koekjes, pasta, bouillon, sauzen, snoepjes,…

Sommige mensen mogen geen gluten eten. Zelfs een minuscule hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een broodkruimel, kan al voor problemen zorgen.

Secundair is er vaak ook een overgevoeligheid voor koemelkeiwit, lactose, gist, ….

Wat is een glutenvrije voeding?

Een overgevoeligheid voor gluten kan niet met geneesmiddelen behandeld worden. De enige behandeling bestaat uit het volledig weglaten van de gluten uit de voeding. Het dieet moet strikt en levenslang aangehouden worden.

Wat is een lactosevrije voeding?

Lactose of melksuiker zit in dierlijke melk- en melkproducten.

Om lactosevrij te eten is het van belang om deze producten te vermijden. Producten op basis van sojamelk zoals yoghurt, pudding, … kunnen wel, op voorwaarde dat er geen lactose aan toegevoegd is. Oude en belegen kaas bevat minder lactose als jonge kaas. Yoghurt bevat bacteriële lactase (deze die levende culturen bevatten) en wordt daardoor over het algemeen beter getolereerd.

Lactose komt ook in andere voedingsmiddelen voor! Ze wordt aan diverse voedingsmiddelen toegevoegd om de textuur te verbeteren, meer smaak te geven of om een betere houdbaarheid te verzekeren. We vinden lactose in kant- en klare producten zoals pudding, soep, gebak, pannenkoekenmix etc…

Lactose vinden we ook terug in medicatie en in voedingssupplementen.

Onze glutenvrije en/of lactosevrije oplossingen

Het aanbod glutenvrije en/of lactosevrije producten is zeer ruim.

Volgende merken vertegenwoordigen samen meer als 500 voedingsmiddelen: bi-aglut, céliane, consenza, fria, nogluten, orgran, rosies, noproten, proceli, sublimix, tellofix, schär, ….

Zij dragen allemaal het label van gegarandeerd ‘glutenvrij’, bevatten minder dan 20 ppm (parts per million) gluten, wat overeenkomt met de strengste Europese normen, geldend vanaf 1 januari 2012 en zorgen voor extra variatie in het dieet.

Consenza

Consenza is een Nederlandse producent van glutenvrije en of lactosevrije frikandellen, loempia’s, kippennuggets, hamburgers, ….

Bi-Aglut

Het Italiaanse merk BiAglut valt op door zijn zeer lekkere en hoogkwalitatieve pasta’s. Deze zijn allemaal glutenvrij en lactosevrij.

Celiane

Céliane uit Frankrijk scoort zeer goed doordat hun smaak perfect aanleunt bij die van de Belgische consument. Ze brengen een groot aanbod koekjes. Deze zijn allemaal glutenvrij, lactosevrij en bio. Bovendien zijn meerdere soorten koekjes individueel verpakt. Het aanbod is compleet met pasta en bakmixen.

Fria

Het Zweedse Fria is specialist van diepgevroren glutenvrije en lactosevrije broden, pistolets, koffiekoeken en taart.

Proceli

Proceli, dat in snel tempo grote delen van de Europese markt verovert, is een Spaanse producent van heel lekkere bakkerijproducten zoals brood en pistolets.

Rosies

Het Nederlandse Rosies is gekend omwille van de heerlijke ontbijtgranen voor jong en oud.

Schär

Een andere Italiaanse fabrikant, Schär, beschikt dan weer over een van de meest uitgebreide gamma’s, met tal van broden, koekjes, deegwaren, chips, bakmixen … De Schär producten zijn glutenvrij, tarwevrij en velen zijn ook lactosevrij. Ook de goede prijs-kwaliteitsverhouding springt in het oog.

Nogluten

Nogluten plus, Nogluten vezels en Nogluten integral zijn broodmixen en bakmengelingen op basis van glutenvrij tarwezetmeel. Het levert ontzettend goede bakresultaten op en is daardoor de meest gekochte glutenvrije bakmengeling. Andere producten van dat merk zijn wafels, artisanale garnaal- en kaaskroketten.

Orgran

Alleszins markant is Orgran. Producten daarvan zijn niet alleen vrij van gluten, maar ook van de voornaamste andere ingrediënten die allergische reacties uitlokken: tarwe, eieren, melk, pindanootjes, genetisch gemanipuleerde soja, kleurstoffen … Hierdoor zijn alle Orgran producten geschikt voor de (vele) personen die niet alleen lijden aan gluten-, maar ook aan andere klassieke intoleranties. Dit maakt het assortiment, niettegenstaande zijn typische Australische smaak, toch geliefd.