Ga naar de inhoud

Ontdek de vegan trends 2023

Liefde voor dieren, ecologisch bewustzijn, een gezondere levensstijl … Allemaal redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet. Hippe gerechten, nieuwe producten en goede adresjes: ontdek de grootste vegan trends 2023 in België.

Vandaag de dag zijn er veel redenen om onze voedingskeuzes en onze manier van consumeren in vraag te stellen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een plantaardig dieet. De veganistische markt groeit en evolueert in sneltempo, maar toch kan het soms moeilijk zijn om er je weg in te vinden. Of je nu veganist, flexitariër of gewoon nieuwsgierig bent naar nieuwe smaken, wij sommen een paar trends op om dit jaar eens uit te proberen!

Makkelijke en hippe vegan gerechten

We komen ze vaak tegen op Instagram, Facebook en YouTube … De afgelopen maanden werden we op de sociale netwerken overspoeld door een aantal snelle en makkelijke gerechten. Bijvoorbeeld …

  • Porridge, een havermoutpap met plantaardige melkvervangers. De mogelijkheden van dit papje zijn eindeloos: een ‘bounty’-versie als tussendoortje, een ’tiramisu’-versie als dessert of gewoon met fruit voor een instant gezond ontbijt … het kan allemaal!
  • Hartige pannenkoeken met eiwitrijke rode linzen.
  • Buddha bowls, die makkelijk te bereiden zijn en boordevol groenten zitten.
  • Veganistische Aziatische gerechten: ramen, wokken, loempia’s … 2023 is een jaar vol Aziatische smaken.

Volgens de onderneming Takeaway is het aantal vegan bestellingen in 2 jaar tijd met 200% gestegen!

Originele vegan producten die makkelijk te verkrijgen zijn

Tot voor kort was het geen sinecure om essentiële producten te verkrijgen waarmee je nieuwe veganistische recepten kan uitwerken: misoblokjes, edelgist, jackfruit, eivervangers, enz.

Maar de laatste tijd, vooral in biologische winkels, duiken deze producten steeds meer op! Vroeger waren ze vaak alleen online verkrijgbaar (soms op onbetrouwbare websites). Maar nu is het perfect mogelijk om unieke gerechten te maken die zowel creatief als smaakvol zijn!

Jouw favoriete producten nu ook in plantaardige versie

Kiezen voor veganisme hoeft daarom nog niet te betekenen dat je je favoriete producten vaarwel moet zeggen. Heel wat merken ontwikkelen tegenwoordig namelijk veganistische alternatieven voor producten die veel verkocht worden (KitKat, Babybel, Philadelphia, Magnum, Cécémel …).

En die trend zet zich ook verder buiten de supermarkt: het bakkerijmerk Paul heeft een 100% vegan croissant gemaakt voor Veganuary; Maison Dandoy heeft onlangs een veganistisch assortiment gelanceerd … En laten we de vegetarische en zelfs plantaardige producten van merken zoals Panos, Starbucks en vele anderen niet vergeten!

Steeds meer vegan gerechten op restaurant, om af te halen of ter plaatse te eten

Wij geven je een aantal tips voor goede adresjes om vegan te eten! Fastfoodrestaurants worden steeds groener en veel restaurants bieden nu veganistische opties of zelfs alleen vegan menu’s aan.

En je kunt ook goede adresjes bij jou in de buurt vinden met de HappyCow-app. Maar toch willen we enkele unieke plekjes in de verf zetten die een bezoekje in 2023 de moeite waard zijn:

  • Humus x Hortense (Brussel), dat in 2019 werd uitgeroepen tot beste veganistische restaurant ter wereld en dat in 2023 een Michelinster kreeg;
  • WILDn (Antwerpen), dat een groene Michelinster heeft gekregen;
  • Arabelle Meirlaen (Marchin), een restaurant dat een 18/20 beoordeling heeft gekregen van Gault&Millau;
  • Soul Kitchen (Gent), dat onlangs werd uitgeroepen tot de beste plek om plantaardig te dineren;
  • Verdô (Brussel), een gloednieuwe veganistische brasserie die nu al furore maakt!

Daarnaast blijken foodtrucks een groot succes en een trend die iedereen aanspreekt, ook veggies!

Welke huidige trend zou jou zin kunnen geven om vaker vegan te eten?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Orgran vegan easy egg 250g

Maak omeletten, roerei, frittata of quiches dankzij Vegan easy egg en dat zonder ei!

BeVegan: https://bevegan.be/nl/homepage-tram/