Ga naar de inhoud

Hoe kan je winterhanden, wintertenen en kloven voorkomen?

Winterhanden en -tenen en kloven zijn veelvoorkomende winterkwalen. Ontdek hoe je ze kan verzorgen en voorkomen.

In de winter heeft onze huid meer te lijden onder schadelijke invloeden van buitenaf, zoals wind en kou. Vandaar het risico op winterhanden en -tenen en ook kloven. Kloven zijn oppervlakkige barstjes in de huid van ons gezicht (lippen en de zone daarrond), onze oren, handen en voeten. De oorzaak is een grote huidgevoeligheid en veelvuldig contact met water of speeksel (bij de lippen), vochtigheid en kou. Als kloofjes groter en pijnlijker worden, spreken we over diepe huidkloven.

Winterhanden en -tenen: let op voor de kou!

Winterhanden en -tenen zijn ontstekingsletsels op huiduiteinden, zoals de handen, tenen, voeten, en soms ook op neus en oren. De oorzaak van deze winterkwaal is langdurige blootstelling aan de kou. De eerste symptomen zijn jeuk en een branderig gevoel. Daarna wordt de huid geleidelijk aan rood en gezwollen. Winterhanden en -tenen kunnen voor nog meer klachten zorgen als ze gepaard gaan met huidbarstjes, blaren of zweren. Rokers, vrouwen en mensen met een slechte bloedcirculatie of een laag lichaamsgewicht lopen meer kans op winterhanden en -tenen. Verwar deze winterkwaal niet met een vrieswond, wat een ernstige aandoening is ten gevolge van blootstelling aan extreme kou.

Maak je enkele goede gewoontes eigen en voorkom zo kloven, winterhanden en wintertenen

Hoe verzorg je kloven en winterhanden en -tenen?

Kloven behandel je met een rijke, hydraterende crème op de uitgedroogde delen van je gezicht en je lichaam. Je kan een natuurlijke verzorging maken voor de kloofjes in je lippen door honing te vermengen met zachte amandelolie. Dit mengsel heeft een verzorgende, voedende en hydraterende werking op de gekwetste huid.

De behandeling van winterhanden en -tenen bestaat vooral uit het vermijden van blootstelling aan kou. Draag geen te strakke kledij, sokken of schoenen in geval van winterhanden en ‑tenen. Dat belemmert en vertraagt de bloedsomloop. Na blootstelling aan kou is het belangrijk om de huid geleidelijk aan op te warmen, want een te plotse opwarming kan winterhanden en -tenen verergeren. Raadpleeg je arts voor advies op maat.

7 tips om kloven en winterhanden en -tenen te voorkomen

Ter preventie van kloven:

1. Draag goede kledij om je te beschermen tegen de kou: draag handschoenen en een muts zodra het minder dan 5°C is.

2. Breng meermaals per dag een hydraterende lippenbalsem aan.

3. Breng regelmatig hydraterende crème aan, vooral op je handen, en je wast ze best met extra vette zeep.

4. Neem liever geen lang bad, want door langdurig contact met water zal de huid al sneller gaan uitdrogen. Neem bij voorkeur een korte douche met niet al te warm water.

Ter preventie van winterhanden en -tenen:

5. Draag goed isolerende en ruimzittende schoenen die de bloedcirculatie niet belemmeren.

6. Draag meerdere paren sokken boven elkaar en losse kledij in laagjes.

7. Draag twee paar handschoenen, liefst zijden handschoenen onder gewone handschoenen, een muts en een sjaal die je neus bedekt.

Heb jij in de winter al last gehad van kloven en/of winterhanden en -tenen? Wat doe jij om die te voorkomen? Kom en vertel erover op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

BLACK COUNTRY BALSAM

Black Country Balsam is een sterk occlusieve natuurzalf op basis van plantenharsen. Voor kloven, winterhanden en wintertenen, droge en beschadigde huid en gesprongen lippen.

Kurek-Górecka A, Górecki M, Rzepecka-Stojko A, Balwierz R, Stojko J. Bee Products in Dermatology and Skin Care. Molecules. 2020 Jan 28;25(3):556. doi: 10.3390/molecules25030556. PMID: 32012913; PMCID: PMC7036894.