Ga naar de inhoud

Heeft de vollemaan een invloed op onze slaap?

Slaap je minder goed bij vollemaan? Moeite om in te slapen, geen verkwikkende nachtrust, moe opstaan… Dat is geen mythe, volgens de wetenschap! Er zijn meerdere oorzaken, maar er bestaan ook oplossingen om weer beter te slapen.

Sinds jaar en dag bestaan er heel wat verhalen over de vollemaan, van weerwolven tot haargroei. Vele van die volksverhalen zijn niet onderbouwd, maar het is bewezen dat de slaap wel degelijk wordt verstoord in de 3 tot 5 dagen vóór de vollemaan.1

De effecten van de maan op de slaap

De vollemaan kan voor slechte nachten zorgen, en dat op meerdere vlakken.2,3

  • Inslaapproblemen: tijdens de maanfase duurt het zo’n 5 minuten langer om in te slapen.
  • Een verstoorde slaapcyclus en weinig slaapkwaliteit: het zou langer duren om in je remslaap te komen (droomfase), en onderzoekers hebben vastgesteld dat de ‘diepe slaap’ (herstelslaap) zo’n 30% minder lang duurt.
  • Totale slaapduur: de totale slaapduur tijdens vollemaan zou ook korter zijn, volgens meerdere onderzoeken 20 tot 25 minuten korter.

De vollemaan verstoort onze slaap, waar je ook woont4

Vollemaan en verstoorde nachtrust: wat zijn de oorzaken?

Hoewel we nog niet goed begrijpen welke invloed de maan juist heeft op onze nachtrust, spelen meerdere factoren wellicht een rol4:

  • De helderheid van de maan: onze interne klok werkt volgens 24 uur en elke dag wordt ze bijgesteld dankzij de helderheid van de maan (dag-nachtcyclus). De variatie in lichtniveau door de vollemaan is daarom een van de grootste redenen voor een verstoorde slaap.
  • Elektromagnetisme: de maan kan het elektromagnetisch spectrum van de aarde beïnvloeden, vooral tijdens vollemaan. De mens kan gevoelig zijn voor deze lichte elektromagnetische schommelingen. Andere geomagnetische omstandigheden (zoals geomagnetisch onweer en noorderlicht/zuiderlicht) hebben eveneens meerdere effecten op onze gezondheid.

Goed slapen bij vollemaan

Letten op een goede slaaphygiëne blijft een van de eenvoudigste dingen die je kan doen voor een rustige nacht: drink geen cafeïne voor het slapengaan, leg schermen opzij en, vooral, zorg voor voldoende uren nachtrust (en waarom meet je je niet ineens een vaste slaaproutine aan?). Je kan je eveneens extra laten ondersteunen door voedingssupplementen op basis van melatonine, om vlotter in te slapen en beter door te slapen.

Slaap jij slecht bij vollemaan? Wat zijn jouw tips en tricks voor een goede nachtrust? Praat erover op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

REVOGAN GOOD NIGHT® SPRAY

De combinatie van melatonine, passiebloem en melisse draagt bij tot een goede en gezonde nachtrust. De spray is makkelijk in gebruik en zorgt voor een onmiddellijke opname door het mondslijmvlies.

1Casiraghi L. et al., Moonstruck sleep: Synchronization of human sleep with the moon cycle under field conditions. Sci. Adv.7,eabe0465(2021).DOI:10.1126/sciadv.abe0465
2Cajochen, C., et al., Evidence that the lunar cycle influences human sleep. Current Biology 2013, 23(15), 1485–1488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23891110/ 
3Smith, M., et al., Human sleep and cortical reactivity are influenced by lunar phase. Current Biology 2014, 24(12), R551–R552. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24937276/ 
4Summer J., Do Moon Phases Affect Your Sleep? Sleep Foundation, 2023. https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/do-moon-phases-affect-sleep