logo


 Terug naar blog overzicht

Met de juiste plant naar dromenland

Het werk, persoonlijke bekommernissen, stress … In België kampt ruim een op drie mensen met slapeloosheid. Er bestaan gelukkig enkele planten die je kunnen helpen om er weer helemaal bovenop te geraken. We stellen ze graag aan je voor!


Ons leven raast in een sneltempo voorbij. Het is dan ook soms moeilijk om niet te verdrinken in de stress. Enquêtebureau iVOX voerde in oktober 2017 een onderzoek bij 1000 Belgen en kwam tot de vaststelling dat twee derde onder hen minstens één keer per week met stress te maken heeft. Zo’n 33% van de vrouwelijke respondenten zegt er dagelijks last van te hebben, bij de mannen is dat 23%. De belangrijkste oorzaken van die stress zouden financiële problemen, tijdgebrek en een slecht evenwicht tussen werk en privé zijn.

Slechte slapers

In die omstandigheden is het soms behoorlijk moeilijk om de slaap te vatten. Zo’n 47% van de Belgen heeft het moeilijk om de hele nacht door te slapen. Zo’n 40% doet er een uur of langer over om in slaap te geraken. Ongeveer een derde van de ondervraagden wordt meerdere keren per nacht wakker. Over het algemeen slapen Belgen 2,5 uur minder dan zestig jaar geleden. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden. Er bestaan planten met kalmerende eigenschappen die alvast een goede start kunnen zijn.

Citroenmelisse, om te ontspannen

Citroenmelisse kan je helpen om tot rust te komen en je slaapkwaliteit op te krikken. De Melissa officinalis, zoals de plant officieel heet, heeft een invloed op de GABA-molecule. Dat is een neurotransmitter (een chemische boodschapper van het brein) die een rol speelt in de strijd tegen een onrustig gevoel. Citroenmelisse beperkt de afbraak van die molecule en zorgt er met andere woorden voor dat er steeds genoeg van aanwezig is.

Belgen slapen 2,5 uur minder dan zestig jaar geleden.

Passiebloem, om in slaap te vallen

Passiebloem is een Peruviaanse plant die je helpt de slaap te vatten en een goede nachtrust te hebben. De plant werkt als een kalmeringsmiddel en doet onrust en nerveuze spanning wegebben. Wist je dat passiebloem al in de 16de eeuw werd gebruikt in relaxerende theetjes?

Kamille, om te kalmeren

Chamaemelum nobile, beter bekend als kamille, is een plant met kalmerende en ontspannende eigenschappen. Kamille is bijzonder doeltreffend wanneer je darmen te lijden hebben onder stress. Glycine, een aminozuur in kamille, verlicht onrust, werkt spierontspannend en verhoogt bijgevolg de slaapkwaliteit.

Hoe profiteert u volop van de natuur?

De natuur zit boordevol gezondheidstroeven! Voedingssupplementen zijn zeker een mogelijkheid om planten te benutten. Ook kunt u eens kruidenthee proberen. Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen… Er bestaan drie bereidingswijzen.

  • Infusie: doe de plant in een theepot of kopje, giet er water over en laat trekken.
  • Afkooksel: alleen de harde stukken van de plant worden gekookt.
  • Maceraat: de planten worden gedrenkt in alcohol, olie of koud water.

Let op, deze planten kunnen op andere behandelingen reageren. Zo wordt kamille afgeraden als je antistollingsmedicijnen neemt. Raadpleeg je arts bij twijfel.


Heb je last van stress? Slapeloosheid? Ken je zelf nog planten met ontspannende eigenschappen? Deel jouw bevindingen met de Revogan-community op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Fit-O-Relax®

Voor wie op zoek is naar mentale rust. Bevat melisse (om te ontspannen en voor een goede slaapkwaliteit), passiebloem (om in slaap te vallen en voor een goede nachtrust) en kamille (voor haar rustgevende en ontspannende eigenschappen).

Lees meer