Ga naar de inhoud

Glutenintolerantie en glutensensitiviteit: wat is het verschil?

Glutenintolerantie en -sensitiviteit zijn helemaal niet dezelfde aandoeningen. Wel kan je in beide gevallen de symptomen verbeteren door geen gluten meer te eten. Voor een juiste behandeling en goede gewoontes is het belangrijk om de verschillen tussen beide aandoeningen te begrijpen.

Glutenintolerantie of ‘coeliakie’ is een auto-immuunziekte die de dunne darm aantast. Bij de vertering van gluten (een proteïne die in bepaalde granen zit, zoals tarwe of gerst) overreageert het immuunsysteem. Dit gaat gepaard met een ontstekingsreactie die de wand van het darmslijmvlies beschadigt. 1% van de bevolking is glutenintolerant, en er is altijd een erfelijke component.1

Glutensensitiviteit is geen auto-immuunziekte maar een ontstekingsziekte. Deze aandoening komt veel vaker voor dan coeliakie, maar is nog altijd weinig bekend. Tot op vandaag weten we nog steeds niet of gluten de echte schuldige is van deze maagaandoening, of dat een ander bestanddeel van granen, zoals tarwe, eigenlijk de boosdoener is. Bij glutensensitiviteit raakt de dunne darm niet beschadigd door gluten te eten. Zowat 6% van de bevolking zou glutensensitief zijn.2-3

Gemeenschappelijke symptomen door gluten

Het zijn twee verschillende aandoeningen, maar de symptomen zijn nagenoeg dezelfde. Het gaat bijvoorbeeld om2-3:

  • een opgeblazen gevoel, gasvorming en constipatie;
  • brain fog, vermoeidheid en hoofdpijn;
  • depressie;
  • diarree en misselijkheid;
  • gewrichtspijnen.

Let op, wie ergere symptomen heeft, is niet noodzakelijkerwijs glutenintolerant! Soms komt coeliakie voor in een lichte vorm en sommige mensen hebben zelfs nergens last van.1-3

Glutenintolerantie en -sensitiviteit zijn geen allergieën!3

Glutenintolerantie of -sensitiviteit: de juiste diagnose stellen

Je kan onmogelijk zelf achterhalen of je glutenintolerant of -sensitief bent. Daarvoor moet je bepaalde testen ondergaan en volg je best geen glutenvrij dieet vooraleer een arts je heeft getest.1-3

Bij vermoeden van coeliakie kan de arts het volgende aanbevelen:3

  • Antilichaamtest (bloedafname)
  • Genetische test: aan de hand van een bloedanalyse kan men opsporen of er aanleg is voor coeliakie. Een negatief resultaat kan coeliakie uitsluiten. In geval van een positieve test moeten er nog andere onderzoeken worden uitgevoerd vooraleer de diagnose kan worden bevestigd.
  • Biopsie: als de andere testen positief zijn, kan de arts met een biopsie nagaan of er letsels zijn in de dunne darm en zo de diagnose bevestigen.

Om de diagnose te stellen van glutensensitiviteit moet eerst de hypothese van coeliakie uitgesloten zijn, en moet de persoon in kwestie zich beter voelen met glutenvrije voeding.3

Glutenintolerantie en -sensitiviteit: hoe te behandelen?

In geval van glutenintolerantie is een strikt glutenvrij dieet, met een goede opvolging door een arts, noodzakelijk. Zo kan de darm zich herstellen.

In geval van glutensensitiviteit kan je normale hoeveelheden gluten consumeren zolang de symptomen onder controle zijn.

In beide gevallen overleg je best met je arts voor een geschikte behandeling.1-3

 

Lijd jij aan glutenintolerantie of -sensitiviteit? Hoe heeft dit een impact op jouw dagelijks leven? Deel je ervaringen op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

GLUTEOSTOP®

GluteoStop® is een voedingssupplement dat de afbraak van gluten ondersteunt bij personen die gluten moeilijk verteren in geval van glutengevoeligheid. Individuele dosering afhankelijk van de behoefte. Verpakt in een klikdispenser, handig op verplaatsing en eenvoudig te doseren. De minitabletten zijn makkelijk in te slikken, zelfs zonder water.

1Société Savante Des maladies et cancers de l'appareil digestif. Maladie cœliaque. https://www.snfge.org/content/maladie-coeliaque
2Cleveland Clinic. Gluten Intolerance. 2021. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance 
3HealthEssentials (by Cleveland Clinic). Celiac Disease vs. Non-Celiac Gluten Sensitivity vs. Food Allergy. 2022. https://health.clevelandclinic.org/gluten-sensitivity-celiac-disease-wheat-allergy-differences/