Ga naar de inhoud

De gevolgen van videospelletjes op de ogen: hoe kan je jezelf beschermen tegen oogstress?

Videospelletjes zijn heel verleidelijk, maar veel uren naar een scherm kijken kan nadelige gevolgen hebben voor de ogen en tot oogstress leiden. Gelukkig kan je dankzij een aantal goede gewoonten en eenvoudig toe te passen tips je ogen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van gamen.

De laatste jaren kende de wereld van de videospelletjes, ook wel videogames genoemd, een aanzienlijke groei, met miljoenen gamers over de hele wereld. Het is bewezen dat videospellen een gunstig effect kunnen hebben op de cognitie, het beheersen van emoties en teamwork … Maar als je erg lang naar een scherm kijkt, dan kan gamen mogelijk ook negatieve gevolgen hebben, namelijk voor het gezichtsvermogen en de gezondheid van je ogen.1,2

Hoeveel tijd per dag zijn onze ogen gekluisterd aan videogames?

Tegenwoordig spelen meer dan 7 op de 10 mensen minstens af en toe videogames.3 De ogen van gamingliefhebbers zijn dagelijks gemiddeld 8 uur en 41 minuten gekluisterd aan schermen, waarvan 4 uur en 41 minuten om te gamen! Hoewel veel mensen graag gamen op een desktopcomputer of een laptop (32% en 41%), speelt 81% van de gamers ook spelletjes op hun telefoon!2

Meer dan 7 op de 10 mensen spelen videogames, maar wat zijn de gevolgen voor hun ogen en gezichtsvermogen?

Wat zijn de gevolgen van gamen op het gezichtsvermogen en de ogen?

Te veel naar schermen kijken, blijft niet zonder gevolgen: het kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid van de ogen. Als we videogames spelen, knipperen we bovendien zonder het te beseffen minder met onze ogen, wat ook gevolgen heeft voor het welzijn van de ogen.

Dit zijn de meest voorkomende negatieve gevolgen van gamen op de ogen:2,4

  • vermoeidheid van de ogen (bij 48% van de gamers);
  • hoofdpijn die gepaard gaat met gespannen ogen (36%);
  • droge ogen (36%);
  • wazig zicht (31%).

Hoe kan je tijdens het gamen je ogen beter beschermen?

Hier volgen enkele goede gewoonten om je ogen te beschermen tijdens het gamen.5 Je kan ze zelf toepassen of delen met je vrienden en familie zodat ook zij hun ogen kunnen beschermen.

  • Dwing jezelf om zoveel mogelijk te knipperen om het slijmvlies van het oog goed gehydrateerd te houden.
  • Als je naar een scherm kijkt, neem dan regelmatig een pauze om je ogen even te laten rusten: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden in de verte, naar een afstand van minstens 6 meter.
  • Hanteer een goede ooghygiëne (verwijder ‘s avonds altijd je make-up, vermijd irriterende stoffen en make-up van slechte kwaliteit enz.).
  • Let erop dat de helderheid van je scherm niet te fel is en zorg ervoor dat de kamer ongeveer evenveel verlicht is als je scherm.
  • Geef de voorkeur aan daglenzen in plaats van maandlenzen.

Heb je tijdens een gamesessie soms de indruk dat je ogen vermoeid zijn? Wat zijn jouw tips om minder last te hebben van je ogen tijdens het gamen? Deel je tips op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

VISIO-MAX

Visio-MAX is door zijn unieke samenstelling geschikt voor personen met gevoelige ogen en personen die hun ogen zwaar belasten (PC, TV, fel zonlicht, lassen, lenzen, … ). Visio-MAX is een zorgvuldig samengestelde formule met bosbessenextract, van nature rijk aan polyfenolen, en hooggedoseerd luteïne en zeaxanthine. 100% natuurlijke kleuren.

1Granic I., Lobel A., & Engels R. C. M. E. (2014). The benefits of playing video games. American Psychologist, 69(1), 66–78. https://doi.org/10.1037/a0034857
2American Optometric Association, The effects of gaming and ways to combat eye stress. https://www.aoa.org/healthy-eyes/caring-for-your-eyes/the-effects-of-gaming-and-ways-to-combat-eye-stress?sso=y
3Studie SELL/Médiamétrie «Les Français et le jeu vidéo», uitgevoerd via internet van 6 tot 27 september 2021, op basis van een steekproef van 4016 internetgebruikers van 10 jaar en ouder.
4Game Over for Eyes: The Link Between Excessive Gaming and Chronic Dry Eye. Salus University Health.
5Safeguarding your sight. Harvard Medical School. February 22, 2011