Ga naar de inhoud

Broze nagels: hoe komt dat?

Je nagels zijn breekbaar, broos … Komt dat door de seizoenswisseling, een ijzertekort of door regelmatig naar de manicure te gaan? Hoe verklaar je dit fenomeen dat rechtstreeks verband kan houden met je gezondheid?  En hoe krijg je sterkere nagels?

Je nagels bestaan uit lagen van een eiwit, keratine genaamd. Dit bestanddeel komt ook voor in je haar- en huidcellen. Hoewel je nagels een ‘schild’ zijn aan je vingers, is het niet ongewoon dat ze scheuren, broos worden of afbreken. Dat komt vaak voor en heet ‘onychoschisis’. Een onderliggend gezondheidsprobleem of andere externe factoren kunnen aan de basis liggen.1

27% van de vrouwen heeft broze nagels: het komt dus vaak voor!1

Waarom zijn mijn nagels breekbaar?2,3

Je nagels kunnen broos worden door heel wat redenen. De meest frequente oorzaken zijn onder meer …

1. Leeftijd: als je ouder wordt, worden je vingernagels doorgaans dunner, terwijl je teennagels net dikker worden.

2. Regelmatig contact met water: je huis poetsen, de vaat doen, of een job uitoefenen waarbij je vaak je handen wast, kan je nagels beschadigen.

3. Vaak een manicure laten doen, kunstnagels laten plaatsen en nagellak verwijderen: onder meer dissolvant op basis van aceton kan je nagels broos maken.

4. Een tekort aan voedingsstoffen en/of eenzijdige voeding: een tekort aan ijzer, vitamines B en/of een eiwittekort kan schade toebrengen aan je nagels en de aanmaak van keratine afremmen.

5. Seizoenswisseling: je nagels kunnen in het bijzonder lijden onder lagere temperaturen.

6. Door sommige aandoeningen (bv. psoriasis) en behandelingen kan je eveneens broze nagels krijgen.

Hoe kan ik mijn nagels sterker maken?2,3

1. Hydrateer je nagels met een aangepaste lotion.

2. Draag handschoenen bij langdurig contact met water.

3. Laat je nagels ademen: indien mogelijk, laat je best geen kunstnagels zetten en gebruik je geen al te agressieve removers. Gebruik liever nagellak met nylonvezels, die de nagels sterker maakt.

4. Hou je nagels kort.

5. Eet gezond, met eiwit- en ijzerrijke voeding.

6. Ook bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen. Biergist is met name rijk aan vitamines B, en die zijn onontbeerlijk voor de aanmaak van keratine. Je nagels zullen minder snel afbreken, sneller aangroeien en er mooier uitzien.

Heb jij al last gehad van breekbare en broze nagels? Wat hielp bij jou het best? Deel je tips met ons op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

TRAP TRAPPISTEN BIERGIST

Een 100% natuurlijke formule voor wie sterke haren, stevige nagels en een gezonde huid wil. De biergistformule van Trap is rijk aan vitamines B1 en B3, maar ook aan vitamines B5, B6, B8, B9, B12 en selenium. In te nemen als kuur van 3 maanden, 4 tabletten per dag. Ook geschikt voor honden en katten, voor een glanzende, gezonde vacht.

1By the way, doctor: Does having ridged and split fingernails mean I'm unhealthy? Harvard Health Publishing. 2019. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-having-ridged-and-split-fingernails-mean-im-unhealthy
2Brittle splitting nails. AOCD. https://www.aocd.org/page/BrittleSplittingNail
3Stephanie Booth, Cracked Nails. WebMD, August 04, 2020. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cracked-nails-reasons