Ga naar de inhoud

Technologie met liposomen: de voedingssupplementen van de toekomst

Liposomale supplementen zijn een grootse innovatie op het vlak van voedingssupplementen. Ze worden veel beter opgenomen door het lichaam. Maar wat houdt deze technologie nu precies in? Ontdek de talrijke voordelen en toepassingsgebieden.

De markt van de voedingssupplementen boomt volop, maar heel wat actieve ingrediënten (vitamines, mineralen, enz.) hebben een lage biobeschikbaarheid. Dat betekent dat slechts een klein deeltje van de werkzame stof effectief in de bloedsomloop wordt opgenomen. Daardoor wordt de werkzame stof minder doeltreffend. Dankzij de technologie van liposomale supplementen breekt het maagzuur het supplement niet vroegtijdig af en gaat de opname vlotter (het hele proces waarbij het organisme de voedingsstoffen opneemt).1

Een liposoom, wat is dat?

Een liposoom is een minuscuul bolvorming blaasje, dat bestaat uit een of meerdere vetlagen – dezelfde vetten die voorkomen in de menselijke celmembranen (dubbele lagen fosfolipiden).2 In het liposoom kan een medicinale substantie of een voedingsstof worden ingebracht. Het gaat om ‘liposomal encapsulation technology’. Door het verpakken (encapsulation) wordt het actieve bestanddeel niet afgebroken, bijvoorbeeld wanneer het liposomale supplement in contact komt met het agressieve maagzuur. Eenmaal de voedingsstoffen van de darmen naar het bloed zijn gegaan, worden ze geleid naar de cellen. Daar worden ze vrijgegeven en kunnen ze hun werkzame stof dan ook volledig afgeven.2,3

Liposomen kunnen helpen om actieve ingrediënten vrij te geven op de juiste plaats en op het juiste moment

Voordelen van liposomale supplementen2,3

  • Een optimale absorptie op celniveau: dankzij de vergelijkbare structuur tussen het liposoom en het celmembraan kunnen de actieve bestanddelen perfect worden opgenomen, zonder verlies of verslechtering van de actieve bestanddelen.
  • Liposomen zorgen voor een beter houdbaar supplement, waardoor ze een langere ‘levensduur’ krijgen.
  • Liposomen zorgen voor een geleidelijke afgifte: ze helpen de werkzame stoffen vrij te komen op de juiste plaats en op het juiste moment.
  • Liposomale technologie biedt nieuwe hoop op het vlak van supplementen die voorheen niet goed of zelfs helemaal niet werkten door een lage biobeschikbaarheid.

Geneeskunde, cosmetica … de beloften van liposomen

Liposomen hebben hun nut al bewezen op diverse vlakken: geneeskunde, cosmetica, agrovoedingsindustrie en nu ook voedingssupplementen … Door een betere absorptie en biobeschikbaarheid en door een verminderde afbraak van de werkzame stoffen zijn ze veelbelovend in de ontwikkeling van heel wat toekomstige toepassingen.

Wat denk jij van liposomale supplementen? Ben jij bereid om ze eens te proberen? Kom en praat erover op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

LIP-O-VITAMINE D

LIP-O-VITAMINE D bevat liposomale vitamines D3 en K2 van de nieuwste generatie. Een combinatie van vitamine D3 en K2 draagt bij tot de instandhouding van normale botten (vitamine D en K) en ondersteunt de goede werking van het immuunsysteem (vitamine D).

 

1Davis J.-L., et al. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016;9:25-30. Published 2016 Jun 20. doi:10.4137/NMI.S39764
2Shade CW. Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals. Integr Med (Encinitas). 2016;15(1):33-36.
3Corey Nelson, Liposomes and How they Improve Supplement Absorption. 2021.