Ga naar de inhoud

Kom alles te weten over ijzertekort

Ijzer is een element dat een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, zoals het vervoeren van zuurstof in het bloed. We krijgen het voornamelijk binnen via onze voeding, maar er zijn veel mensen die een ijzertekort hebben, vooral vrouwen.1

IJzer is absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid. Het zorgt voor essentiële functies zoals zuurstoftransport, DNA-synthese en spiermetabolisme. Er wordt echter vaak een ijzertekort vastgesteld.

Wat zijn de oorzaken van een ijzertekort?1-3

IJzertekort is één van de meest voorkomende tekorten aan mineralen2: één op de drie mensen zou een tekort hebben. Hoewel het lichaam doorgaans ijzer recyclet na verloop van tijd, wordt een deel ervan echter toch uitgescheiden via de cellen in de darmen of via transpiratie. Daarom is het belangrijk om ijzerrijke voeding naar binnen te krijgen.
Een ijzertekort komt vaak door bloedverlies: vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen risico, door regelmatig bloedverlies tijdens de menstruatiecyclus of bloedverlies bij de bevalling. Andere mogelijke situaties waar ijzertekorten kunnen voorkomen zijn: groeispurten bij kinderen, slechte voeding, een dieet zonder vlees, regelmatig intensieve sportactiviteiten (bij fervente sportliefhebbers) en bepaalde darmaandoeningen.

IJzertekort is één van de meest voorkomende tekorten aan mineralen2

Symptomen en diagnose van een ijzertekort1,3

Er zijn een aantal tekenen die een belletje moeten doen rinkelen:

 • algemene vermoeidheid
 • zich flauw voelen
 • kortademigheid
 • een snelle of onregelmatige hartslag
 • duizeligheid
 • tintelingen in de ledematen
 • koude uiteinden van het lichaam (handen, voeten).

Deze symptomen alleen zijn niet voldoende om een ijzertekort te kunnen bevestigen. De diagnose moet worden gesteld door een bloedtest te laten uitvoeren door de arts. Het is namelijk belangrijk om geen ijzersupplementen te beginnen gebruiken zonder vooraf medisch advies in te winnen.

Welke oplossingen zijn er tegen ijzertekort?1,3

Ijzerrijke voeding kan helpen om een ijzertekort te verhelpen, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden …

 • Onze voeding bevat twee soorten ijzer:
  • heemijzer, dat alleen in dierlijke producten zit zoals vlees, is de vorm van ijzer die het best wordt opgenomen;
  • non-heemijzer, dat in de meeste voedingsmiddelen zit, al dan niet op basis van vlees. Slechts 20% van het geconsumeerde non-heemijzer wordt echter door het lichaam opgenomen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan non-heemijzer zijn ‘bladgroenten’ (bv. spinazie), bonen, gedroogd fruit, enz.
 • Om non-heemijzer beter te kunnen opnemen in het lichaam, is het aan te raden om ijzerrijk voedsel tegelijk te eten met producten die rijk zijn aan vitamine C, zoals paprika’s, tomaten, citrusvruchten, broccoli enz.
 • Soms blijkt uit de bloedtest dat het om een ijzertekort gaat waarvoor ijzersupplementen nodig zijn. Voor een optimale opname door het lichaam is het belangrijk om het advies van de arts op te volgen.

Tot slot moet je waakzaam blijven en je arts raadplegen in geval van bloedverlies (bijvoorbeeld bij korte menstruatiecycli en/of hevige menstruaties of na een operatie) of als je risico loopt op een ijzertekort.

Heb jij al een ijzertekort gehad? Wat was voor jou de oplossing? Deel je verhaal op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

LIP-O-FERRO 60 capsules

LIP-O-FERRO bevat liposomaal ijzer van de nieuwste generatie. De voordelen van een liposomaal ijzersupplement zijn tweeledig. De liposomale technologie zorgt ervoor dat het ijzer veel beter in de cellen wordt opgenomen. Het andere grote voordeel is dat ingesloten zijn in de vette liposoombolletjes betekent dat het ijzer de maag of het darmkanaal niet nadelig beïnvloedt. Dit vermijdt de vaak voorkomende bijwerkingen van ijzersupplementen zoals misselijkheid en obstipatie. Vitamine C in deze formule zorgt ervoor dat de ijzerabsorptie verbeterd wordt. Vitamine B 12 is toegevoegd omdat het ook belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Dit product bevat een actieve vitamine B 12, methylcobalamine. Het supplement is ook belangrijk voor het energiemetabolisme en kan verder helpen om vermoeidheid te verminderen.

1Iron and iron deficiency. Better Health Channel (Deakin University). Consulted on 10 June 2024. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron
2Des lignes directrices de l’OMS aident à détecter la carence en fer et à ‎protéger le développement du cerveau. OMS. 20 avril 2020. Consulted on 10 June 2024. https://www.who.int/fr/news/item/20-04-2020-who-guidance-helps-detect-iron-deficiency-and-protect-brain-development
3Johnson L. E., Iron Deficiency. MSD Manual Revised Jul 2023. Consulted on 10 June 2024.