De basisregels voor een gezonde en evenwichtige voeding
Ondervind je moeilijkheden om te bijten in hard voedsel of om te spreken? Een slecht ingebracht kunstgebit kan een bron van ongemakken zijn. Ons advies? Breng een kleefcrème aan. Laten we het even hebben over deze oplossing die tal van voordelen biedt!
Waarom gebruiken sommige mensen kleefcrème?
In principe is de plaatsing van een kunstgebit perfect afgestemd op het tandvlees. Het kunstgebit blijft dan ook goed zitten. Jammer genoeg zit er in de praktijk altijd een beetje speling tussen de prothese en het tandvlees. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat de vorm van de kaak en die van het tandvlees voortdurend in ontwikkeling zijn. Resultaat: loskomende protheses hinderen bij het kauwen van hard voedsel en/of bij het spreken. In de ruimte tussen de prothese en het tandvlees hopen zich bovendien veel etensresten op. Die etensresten veroorzaken problemen bij het kauwen en pijnlijk tandvlees. Met kleefcrème kun je die problemen een halt toeroepen. Raadpleeg wel je tandarts en laat je kunstgebit nakijken.
Kan kleefcrème de smaak van het eten veranderen?
Absoluut niet. Met kleefcrème kun je eten en drinken wat je maar wilt. Je kunt gewoon blijven genieten van je favoriete eten!
Mag je eten of drinken meteen na het aanbrengen van de crème?
Wacht 5 minuten zodat de crème de ruimte tussen je kunstgebit en je tandvlees kan opvullen en zich kan hechten aan je prothese. Als je eerder al iets eet of drinkt, kan je prothese loskomen.
Hoelang duurt de hechting van de kleefcrème?
Als je kunstgebit goed aan de stand van je mond is aangepast, kan de kleefcrème 12 uur werken. Als dat niet het geval is, reken dan op 8 tot 12 uur. Na deze tijd is het om hygiënische redenen essentieel om je kunstgebit uit te halen en te reinigen.
Merk eveneens op dat het kleefeffect van de crème sneller uitgewerkt is als je veel drinkt (en nog sneller als je prothese niet meer goed aan je mond is aangepast).
Kleefcrème verandert de smaak van je eten niet
Wat doen als je wat crème binnenkrijgt?
Het is absoluut niet slecht voor je gezondheid als je wat crème binnenkrijgt. De bestanddelen gaan door het spijsverteringskanaal zonder in het lichaam terecht te komen. Geef evenwel de voorkeur aan een kleefcrème die geen zink bevat, zoals die van het merk Protefix®. Ons lichaam heeft dagelijks namelijk ongeveer 10 mg zink nodig en een hogere hoeveelheid kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Moet je de restjes kleefcrème verwijderen van je kunstgebit?
De restjes crème tasten je prothese niet aan. Maar als ze hard worden, kan het je wel veel moeite kosten om ze er daarna nog af te krijgen. Na een tijdje kunnen ze het tandvlees irriteren of beschadigen. Om de restjes te verwijderen, gebruik je best een doekje met spijsolie (bv. olijfolie) of een andere olie.
Wat is het verschil tussen kleefcrème en kleefbladen?
Kleefcrème is geschikt voor dragers van een kunstgebit dat goed is aangepast aan de stand van hun mond. Kleefbladen worden dan weer aanbevolen als de prothese niet goed vastzit. Bijvoorbeeld in een overgangsperiode, in afwachting van je nieuwe prothese. Kleefbladen worden ook aanbevolen aan ouderen bij wie de kaakvorm sterk is gewijzigd.
Gerelateerde producten
Protefix® PREMIUM Kleefcrème
Protefix® PREMIUM met zevenvoudig effect voor een totale bescherming en optimaal comfort. De kleefcrèmes Protefix® zijn ultrasterk, 100% zinkvrij en verkrijgbaar bij je apotheker in tubes van 40 ml/47 g.