Ga naar de inhoud
Home » Fougasse met olijven en rozemarijn

Fougasse met olijven en rozemarijn

Fougasse is een traditioneel plat vlechtbrood uit Zuid-Frankrijk. Je kan een fougasse op smaak brengen naar wens: met olijven, kruiden of ansjovis. Graag delen we deze eenvoudige maar heerlijke suggestie met jou: fougasse met groene peper, olijven en rozemarijn.

Deze gluten- en lactosevrije fougasse wordt gemaakt op basis van rijstmeel. Deze bloem is licht verteerbaar, van nature glutenvrij en makkelijk in gebruik. Je kan kiezen voor volkoren, halfvolkoren of wit rijstmeel. Hoe meer volkoren het meel, hoe steviger het brood, maar het kan wel zorgen voor een bittere nasmaak. Wit rijstmeel heeft daarentegen een heel neutrale smaak, maar het volstaat dan weer niet om enkel daarmee een brood te maken (het brood zou uiteenvallen). Daarom raden we je voor dit recept aan om volkoren rijstmeel met wit rijstmeel te mengen.

Ingrediënten

  • 1 koffielepel bruine suiker
  • 1 koffielepel gedroogde bakkersgist
  • 5 cl + 10 cl lauwwarm water (ongeveer 40 °C)
  • 100 g volkoren rijstmeel
  • 50 g wit rijstmeel
  • ¼ koffielepel zout
  • ½ koffielepel gedroogde groene peperbolletjes
  • ¾ koffielepel olijfolie
  • 10 zwarte ontpitte olijven
  • enkele rozemarijntakjes

Bereiding

  • Meng de suiker, de gist en de 5 cl lauwwarm water in een kom. Laat het mengsel in de kom rijzen op een warme plaats tot het schuimig wordt en het volume is verdubbeld.
  • Meng ondertussen het witte rijstmeel, het volkoren rijstmeel en het zout in een mengkom. Voeg de olijfolie en de groene peper (die je vooraf hebt vermalen in een vijzel) toe. Meng grof en voeg de inhoud toe aan de gistkom.
  • Giet de 10 cl lauwwarm water erbij en roer daarbij goed door. Het water moet helemaal worden opgenomen door het deeg. Het deeg moet mooi glad en homogeen zijn en moet als een lint van je klopper lopen.
  • Verdeel het deeg in een met bakpapier beklede ovalen ovenschotel. Laat ongeveer 1 uur lang rijzen bij een matige warmtebron (op een radiator in de winter, of op een zonnige vensterbank in de zomer, bijvoorbeeld). Het volume van het deeg moet verdubbelen.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Het deeg is te nat om te kunnen kneden, maar je kan er wel kuiltjes in maken met je vingers. Verdeel de zwarte olijven op de fougasse en bestrooi met rozemarijntakjes.
  • Schuif een ovenschaal gevuld met water in de oven. Zet de fougasse in de oven en laat ze ongeveer 30 tot 35 minuten bakken.
  • Laat de fougasse afkoelen op een rooster nadat je ze uit de oven hebt gehaald.

Tip: de fougasse is op haar best als je ze nog lauwwarm serveert, met een slaatje of in olijfolie gebakken uitjes erbij.

Bron:
boek ‘Pains et brioches sans gluten’ (Alice en Laure Laffont, Jean Pommier, Annie Rapaport), uitgeverij La Plage.