Ga naar de inhoud

Enzymen: sleutelrol in de spijsvertering

Voor de vertering van onze voeding heeft ons lichaam enzymen nodig. Die enzymen worden deels door het lichaam zelf geproduceerd en deels door de voeding aangebracht. Toch is het niet uitgesloten dat we een tekort aan enzymen hebben. Wat doe je daaraan?

Verschillende bronnen leveren spijsverteringsenzymen aan. Ons lichaam produceert zelf een bepaalde hoeveelheid enzymen – voornamelijk afgescheiden door de pancreas – en het absorbeert ook nog eens enzymen via de voeding. Enzymen spelen een belangrijke rol bij een aantal chemische processen die zich afspelen in ons organisme. Zonder die enzymen zouden onze cellen, organen en spieren minder goed werken. Toch zijn ze vooral voor de spijsvertering onmisbaar. Ze komen namelijk van pas in verschillende fasen.

Welke rol spelen enzymen bij de spijsvertering?

Zodra we beginnen te eten, gaat het spijsverteringsproces van start. Maar wat gebeurt daar dan precies? De voeding wordt stukje bij beetje aangepast, zodat het lichaam de voedingsstoffen die erin zitten en die we nodig hebben, kan opnemen.
Eerst beginnen de enzymen in het speeksel (zoals ptyaline) de voeding af te breken tijdens het kauwen. Geleidelijk aan wordt de voedselbolus via de slokdarm naar de maag vervoerd.
Daar zorgen andere enzymen (zoals pepsine, nodig voor de vertering van eiwitten) en maagzuur voor de rest van de vertering. Op dit moment is driekwart van de voeding al afgebroken.
Wat overblijft, heet de chymus. Deze maagbrij wordt verder geduwd naar de dunne darm. Onder invloed van een nieuwe mix van enzymen, afgescheiden door de pancreas (bv. amylase en lipase), komt de vertering aan haar eind. En zo worden de verteerde koolhydraten, proteïnen en lipiden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn zo microscopisch klein dat ze door de wand van de dunne darm raken en in het bloed terechtkomen, waarna ze door het lichaam worden opgenomen. De resterende afvalstoffen worden verwijderd via de dikke darm, in de vorm van stoelgang.

Zodra de spijsvertering niet optimaal werkt, ‘ligt’ ons eten op onze maag.

Een verstoorde spijsvertering

Bepaalde factoren kunnen het werk van de enzymen verstoren. Het lichaam produceert slechts een beperkt aantal enzymen en de reserve kan met de jaren uitgeput raken. Bovendien hangt hun werking af van de temperatuur van onze voeding. Boven de 50 graden worden de enzymen in de voeding inactief. In dat geval is de vertering al van bij het begin verstoord: alleen de enzymen in het speeksel zijn dus werkzaam, maar die zijn niet zo talrijk. Gevolg: de volgende fasen van de vertering nemen meer tijd in beslag en kunnen ongemakken veroorzaken. Een dergelijke situatie kan ook voorkomen als we niet lang genoeg op onze voeding kauwen, waardoor de enzymen niet de kans hebben om correct met onze voedingsstoffen vermengd te raken.
Een gebrek aan enzymen kan op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Als de spijsvertering niet optimaal werkt, kunnen heel wat klachten opduiken, zoals flatulentie, buikkrampen, vermoeidheid na de maaltijd, voedselallergieën, brandend maagzuur en een tekort aan vitamine B12. We krijgen dan het gevoel dat ons eten letterlijk op onze maag ‘ligt’. Boosdoeners zijn vaak de enzymen die de voorvertering niet zijn begonnen. Bij oudere mensen kan dat leiden tot ondervoeding.

Voedingssupplementen bieden voordelen

We kunnen de spijsvertering stimuleren door o.m. rauwe groenten te eten. Weinig mensen houden dat echter vol. Daarom zijn voedingssupplementen op basis van verteringsenzymen een mogelijke oplossing. Die bereidingen, die je tijdens de maaltijd inneemt, bevatten natuurlijke enzymen ter bevordering van de spijsvertering. Bepaalde bronnen stellen bovendien dat ze ook nuttig kunnen zijn om ontstekingen tegen te gaan en dat ze het herstel na een chirurgische ingreep bespoedigen.

Vermoeidheid, flatulentie of brandend maagzuur … Iedereen krijgt er weleens mee te maken. Om de spijsvertering te stimuleren, bestaan er voedingssupplementen op basis van spijsverteringsenzymen. Heb jij hiermee al positieve effecten ervaren? Deel je bevindingen op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Digest-OK®

Voor mensen met een moeilijke spijsvertering. Bevat heemst om de vertering te ondersteunen en lactase om de vertering van lactose te verbeteren bij mensen die daar problemen mee hebben. Daarnaast ook amylase, lipase, protease, hemicellulase en alfa-galactosidase voor de vertering van complexe koolhydraten in de voeding. En tot slot ook L-glutamine.