Ga naar de inhoud

De genezende kracht van Ginkgo Biloba

Al meer dan 5000 jaar wordt Ginkgo Biloba als medicijn voor een breed scala aan ziektes gebruikt in China. En sinds enkele decennia verovert dit wondermiddel eveneens Europa. Maar wat is nu precies het geheim achter die geneeskracht van Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba is de Latijnse naam van de Ginkgoboom, die nog onder verschillende alter ego’s gekend staat. Zo zal je ongetwijfeld op de benaming tempelboom, venusboom, waaierboom, geheugenboom of Japanse notenboom botsen wanneer je je in de wondere wereld van Ginkgo Biloba verdiept(1). De laatste benaming is echter wat ongelukkig gekozen, aangezien de Ginkgoboom afkomstig is uit China en zaden vormt in plaats van noten. In alle eerlijkheid: de zaden hebben wel een zekere uiterlijke gelijkenis met noten. Nog een opvallend weetje, de ginkgoboom is één van de oudste en sterkste boomsoorten die met gemak 1000 jaar kan worden!

De geneeskrachtige eigenschappen van Ginkgo Biloba

De genezende kracht van de ginkgoboom is natuurlijk gekoppeld aan zijn bestanddelen. Extracten van de zaden en bladeren bevatten onder andere flavonoïden, ofwel antioxidanten, die een ontstekingsremmende werking hebben. De ginkgo terpeenlactonen zorgen dan weer voor een verbeterde bloeddoorstroming doordat ze bloedvaten verwijden en de bloedviscositeit verlagen(2). Dankzij deze algemene gunstige karakteristieken wordt Ginkgo Biloba al duizenden jaren als traditioneel kruidengeneesmiddel gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, longaandoeningen en zelfs dementie.

Ginkgo Biloba kan met zijn geneeskrachtige eigenschappen als een heus wondermiddel beschouwd worden

Ginkgo Biloba, jouw natuurlijke bondgenoot

Ginkgo Biloba kan met zijn 100% natuurlijke afkomst en geneeskrachtige eigenschappen als een heus wondermiddel beschouwd worden. Een kleine kanttekening is dat het genezende effect hiervan niet helemaal onomstreden is in de medische wereld. Zo is er tot nu toe bijvoorbeeld geen sluitend bewijs dat ginkgo-extract dementie significant kan verbeteren. Aan de andere kant is het wel aangetoond dat Ginkgo Biloba de bloedvaten sterker maakt en verwijdt, en zo de bloedcirculatie optimaliseert, zelfs tot in de kleinste haarvaatjes. Ook zijn bewezen ontstekingsremmende eigenschappen bevorderen de levensnoodzakelijke gezondheid van het hart- en vatenstelsel(3). Tel daar dan nog bij dat het gebruik van Ginkgo Biloba geen – of amper – negatieve bijwerkingen heeft. Dan is het niet verwonderlijk dat de ginkgo-boom in Azië als een heilige boom aanzien wordt, toch?

Heb jij ervaring met Ginkgo Biloba? Deel jouw kennis met andere lezers op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Vitamines A&D+Ginkgo

Het Ginkgo biloba extract bevordert de doorbloeding in de handen en de voeten.