Ga naar de inhoud

Lactose

Wat is Lactose?

Lactose is de primaire suiker die zich vooral bevindt in koemelk, maar ook in mindere mate in andere melksoorten. Het is verantwoordelijk voor de licht zoete smaak van melk. Lactose komt voor in veel verse zuivelproducten, maar ook in andere producten zoals gebak, koekjes en bereide voedingswaren.

Hoe wordt lactose afgebroken in ons lichaam?

Lactose komt in het darmkanaal terecht onder de vorm van een disacharide, een aaneenschakeling van glucose en galactose. In het darmlumen wordt het geknipt in zijn twee componenten, nl. glucose en galactose, die vervolgens opgenomen worden door de darmwand. Het bio-apparaatje dat nodig is voor deze splitsing noemt men het lactase-enzym.

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt doordat het lichaam moeite heeft om lactose af te breken. Hierdoor kunnen sommige mensen geen melk drinken of melkproducten eten zonder ongemakken te ervaren. Dit komt omdat er geen, of te weinig, lactase-enzym wordt aangemaakt door het lichaam. De onverteerde lactose blijft achter in de darm en zet een gistingsproces in gang.
Lactose-intolerante personen ervaren ongemakken zoals onvaste of nét te vaste stoelgang, een zware maag, een opgeblazen gevoel, …

Het volgen van een lactosevrij dieet is een oplossing, maar is niet altijd de optimale oplossing. Melkproducten bevatten namelijk veel onmisbare vitamines en mineralen.

Welke producten zijn rijk aan lactose?

• melkchocolade
• moedermelk
• koemelk
• chocolademelk
• yoghurt
• karnemelk
• roomijs
• room
• cottage cheese, mascarpone, ricotta, roomkaas

• boter
• pannenkoeken
• instant cacao
• pudding
• brood en gebak
• medicatie (tabletten, capsules, …)
• kant-en-klare maaltijden
• bouillonblokjes
• smelt- & smeerkaas

• ontbijtgranen
• fijne vleeswaren
• instant soepen
• salade dressings
• snoep en andere snacks
• poedervormige maaltijdvervangers
• koffieroom
• zoetstoftabletjes

TIP : Controleer altijd de ingrediëntenlijst van een product om zeker te zijn dat het geen lactose of een bron van lactose bevat zoals melk, melkpoeder, wei, wrongel, room, boter, …

TIP : Om klachten te voorkomen wordt er aanbevolen om voedingsmiddelen met lactose te vermijden of enzymensupplementen met lactase in te nemen voor de maaltijd dat helpen bij de vertering van lactose

Benieuwd wat Revogan voor jou kan betekenen?