Ga naar de inhoud

De basisregels voor een gezonde en evenwichtige voeding

Dagelijks gezond eten kan misschien een uitdaging lijken maar is wel degelijk haalbaar! Ontdek de basisregels voor een evenwichtige voeding dankzij de ‘voedingsdriehoek’. Aan tafel!

“Eet meer groenten en fruit.” “Wees zuinig met zout, verzadigde vetten en suiker.” “Geef de voorkeur aan volkoren granen …” We kennen allemaal wel al deze vaak herhaalde tips om gezond te eten. Deze tips geven echter weinig precieze informatie over wat er nu eigenlijk concreet op je bord zou moeten liggen. De ‘voedingsdriehoek’ is daarentegen meer visueel: de voedingsmiddelen die het best zijn voor onze gezondheid vind je in de onderste (breedste) delen en hoe meer je naar de top gaat, hoe meer voedingsmiddelen je tegenkomt die vanuit voedingsoogpunt weinig of zelfs geen toegevoegde waarde hebben. Iets meer dan vijf jaar geleden zag de omgekeerde voedingsdriehoek het licht (de driehoek op zijn kop) waarbij de beste voedingsmiddelen zich aan de top bevinden: lees er meer over op onze blog! Of de driehoek nu op zijn kop staat of niet, het kan je helpen om gezondere maaltijden klaar te maken.1

Groenten en fruit, de basis van de voedingsdriehoek

Naast water, dat essentieel is voor ons lichaam, bestaat het fundament van de klassieke voedingsdriehoek uit een aantal basisvoedingsmiddelen. Het gaat om hele porties groenten (behalve aardappelen) en fruit, namelijk minstens 5 tot 7 porties doorheen de dag. Variatie is belangrijk, dus eet groenten en fruit in alle kleuren om je lichaam te vullen met vitaminen en voedingsstoffen. Maar opgelet, vermijd vruchtensappen (absoluut maximum van één per dag) want ze bevatten veel suiker en geen vezels.2,3

Een gezonde voeding bestaat uit groenten en fruit in alle kleuren om je lichaam te vullen met vitaminen en voedingsstoffen!

Eet gezonder dankzij volkoren granen

Volkoren granen (zoals volkoren tarwe, bruine rijst en haver) en voedingsmiddelen op basis daarvan (meergranenbrood of volkoren pasta) zijn beter vanuit voedingsoogpunt. Ze bevatten namelijk veel vezels en hebben een milder effect op de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel dan geraffineerde granen, die je maar beter kan vermijden. Streef naar een inname van 3 tot 5 porties (tot 7 voor mannen) per dag.2,3

Kies zorgvuldig je eiwitbronnen!

Tuinbonen (soja en tofu, bonen enz.), vis, gevogelte en noten zijn allemaal gezonde en veelzijdige bronnen van eiwitten. Zorg ervoor dat ongeveer een kwart van je voeding uit eiwitten bestaat. Daarentegen eet je best zo weinig mogelijk bewerkt, vet rood vlees. Van zuivelproducten dien je met mate te genieten (1 tot 2 porties per dag, bij voorkeur vetarme versies).1,2

Bereiden en koken: kies voor plantaardige oliën

Vetarme voeding is niet noodzakelijk ‘gezond’. Bij je bereidingen, het koken enz. vermijd je best dierlijke vetten en kies je daarentegen beter voor plantaardige oliën zoals olijfolie of avocado-olie, die een integraal deel uitmaken van een evenwichtige voeding.2

Voeding: waar moet je op letten in de supermarkt?

Veel merken bieden zogezegd traditionele producten ‘op grootmoeders wijze’ aan of doen uitschijnen dat hun producten gezonder zijn dan hun tegenhangers … terwijl ze in werkelijkheid sterk bewerkt zijn of veel suiker en/of vet bevatten (bv. ontbijtgranen/koeken, kant-en-klaarmaaltijden, lightproducten …).4 Als je dagelijks evenwichtig wilt eten, moet je goed opletten (op de etiketten)! Aarzel niet om gebruik te maken van de Nutri-Score: lees in dit artikel op onze blog hoe je deze score moet interpreteren

Wat zijn volgens jou de grootste obstakels om elke dag gezond te eten? Hou jij bij het bereiden van je maaltijden de voedingsdriehoek in gedachten?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

DIGEST-OK 60 CAPS

Formule op basis van enzymen (lactase, alpha-galactosidase, amylase, protease, lipase, hemicellulase), glutamine en heems ter ondersteuning van de vertering. Bij lactose-intolerantie. Voor de vertering van complexe koolhydraten in voedingsmiddelen(zoals granen, groenten en peulvruchten) waardoor het gistingsprocessen en gasvorming voorkomt.

1Healthy Eating Pyramid. Harvard T.H. Chan School of Public Health.
2Healthy Eating Plate. Harvard T.H. Chan School of Public Health.
3What is the Food Pyramid? Safefood.
49 aliments faux-amis passés à la loupe! The Happy Lab.