Ga naar de inhoud

Veranderingen in de Nutri-Score: wat mogen we verwachten?

De Nutri-Score informeert ons over de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen. Hoewel het systeem handig is, is het niet altijd even consistent. Dus wordt het herzien om beter aan te sluiten bij de voedingsaanbevelingen. Geen grote revolutie, maar een positieve verbetering.

De Nutri-Score werd in België ingevoerd in augustus 2018 (lees alles over de Nutri-Score op de Revogan-blog). Hij is niet verplicht bij ons, maar terug te vinden op veel producten. In dit systeem krijgen voedingsmiddelen scores die verband houden met hun voedingskwaliteit, van de beste (A) tot de slechtste (E).

Nutri-Score: een hulpmiddel om beter te eten

Hoewel het een eenvoudig en over het algemeen doeltreffend hulpmiddel is om beter te eten, hield de Nutri-Score tot dusver hoofdzakelijk rekening met het suiker-, verzadigd vet- en zoutgehalte. Het was overigens verrassend dat sommige producten, zoals gerookte zalm, over het algemeen een lage score (D) hebben, ook al zijn ze gezond. Omgekeerd hebben producten zoals rood vlees vaak ten onrechte een goede score.

De Nutri-Score is een hulpmiddel voor de consument, maar een kritische blik blijft noodzakelijk

Wat verandert er aan de Nutri-Score?

Het is niet de bedoeling de Nutri-Score radicaal te veranderen, maar wel hem zo te verfijnen dat hij dichter bij de huidige voedingsaanbevelingen komt te liggen. Belangrijke veranderingen zijn, onder meer:

  • Een smallere drempel tussen de categorieën A en B. Als gevolg daarvan zullen minder producten de gezondste score halen.
  • Noten en zaden gaan van de categorie ‘groenten en fruit’ naar de categorie ‘oliën en vetten’, en zullen daarom een minder goede score krijgen.
  • Rood vlees zal minder goed beoordeeld worden.
  • Bewerkt voedsel, kant-en-klaarmaaltijden, pizza en producten met te veel suiker of zout zullen ook een slechtere score krijgen.
  • Vette vis, zoals zalm, zal een betere score krijgen.
  • Ten slotte zullen bepaalde oliën, zoals olijfolie, ook beter gerangschikt worden.

Wijzigingen in de Nutri-Score die nog niet voor meteen zijn

Een laatste aanpassing, ditmaal met betrekking tot drank, zou eveneens tegen het einde van het jaar worden doorgevoerd. De herziene Nutri-Score zal vervolgens worden uitgerold in de 7 betrokken Europese landen, waaronder België. Aan de fabrikanten zal echter een aanpassingsperiode worden gelaten om hen in staat te stellen hun verpakkingen aan te passen.

Wat vind je van de komende wijzigingen in de Nutri-Score? Let je gewoonlijk op de voedingsmiddelen die je koopt? Geef ons je mening op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Prodia broodbeleg extra 4-vruchten

 

Prodia broodbeleg bevat geen toegevoegde suikers, maar is gezoet met veilige zoetstoffen en heeft een extreem laag vetgehalte. Een kwaliteitsvol alternatief voor klassiek zoet beleg. Prodia broodbeleg extra 4-vruchten bevat 55% vers fruit en is gezoet met maltitol. Dit zorgt voor 78% minder suikers en 45% minder calorieën ten opzichte van een standaardproduct.

 

- Test-Aankoop Gezondheid, Nutri-Score, hulpmiddel voor gezondere winkelkar. https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/gezonde-voeding/dossier/nutri-score
- Romain Houg avec Guillaume Descours, Le Nutri-score va changer: révolution ou changements mineurs? BFMTV. https://rmc.bfmtv.com/actualites/societe/sante/le-nutri-score-va-changer-revolution-ou-changements-mineurs_AV-202208110155.html