Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

HONING: Mijn honing bevat “ijsbloemen”?

Plotse koude doet honing krimpen. Zo kunnen er witte “ijsbloemen” zichtbaar worden – een natuurlijk fenomeen dat geen kwaliteitsgebrek is. Zet de honing enkele dagen op een warme plaats (26 tot 28°C) en de honing zal zich herstellen.

HONING: Mijn vaste honing vertoont bovenaan een vloeibare, bruine laag?

Wanneer u uw honing te warm bewaart, komt er boven op de vaste honing een bruine (schuim)laag. Even goed roeren en de honing is weer zoals tevoren. Bewaar hem voortaan op een koele plaats.

HONING: Mijn vloeibare honing vertoont kristalletjes?

Het kristalliseren of versuikeren van vloeibare honing is een natuurlijk proces bij kwalitatieve honing. De snelheid van kristallisatie wordt beïnvloed door het gehalte aan suikers, glucose (snelle kristalisatie) en fructose (trage kristalisatiesnelheid). Versuikerde honing kan makkelijk terug vloeibaar gemaakt worden door hem enkele uren in een warmwaterbad van max. 40°C te zetten. Let op dat de honing niet te warm wordt om de werking van de enzymen te behouden.

HONING: Hoe bewaar ik mijn honing het beste?

Honing wordt best fris (tussen 14 en 18°C) en donker bewaard om de vitaminen en andere waardevolle stoffen optimaal te behouden. De koelkast is echter af te raden. Sluit de honingbokaal goed – honing neemt immers snel vocht en allerlei geurtjes op.

HONING: Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing?

Elke honing is vloeibaar bij de oogst. Vroeg of laat kristalliseert deze ruwe honing spontaan in grove, harde kristallen waardoor deze nog nauwelijks te gebruiken is. Om dit te voorkomen worden vaste honingsoorten na het oogsten geënt met een weinig fijnkristallige honing. Door zorgvuldig roeren bekomt men een zachte, romige honing die de verschillende aroma’s goed tot zijn recht laat komen.

HONING: Hoe maken bijen honing?

Honing maken begint bij het opzuigen van nectar uit kleurige bloeiende bloemen door een werkbij. Deze kleverige vloeistof bestaat uit sporenelementen, suikers en mineralen. De werkbij slaat het nectar op in haar honingmaag, een reservoir ter hoogte van de slokdarm. Wanneer de honingmaag volzit, vliegt ze terug naar haar werkkast waarna een fascinerend productieproces volgt …

In de werkkast geeft de bij haar nectar, van mond tot mond, door aan andere jongere bijen. Bij dat proces worden er telkens speeksel aan de nectar toegevoegd. Dat speeksel bevat enzymen en goede bacteriën. De enzymen breken de suikers af tot glucose en fructose en de bacteriën zorgen voor de lange houdbaarheid. Na dit proces wordt de honing in honinggraten opgeslagen, gedroogd door het wapperen van de vleugels en afgesloten met een dun laagje was.

De imker kan beginnen oogsten.

HONING: Wat is manukahoning?

Manukahoning is ongetwijfeld de koning onder de honingsoorten. Manuka is een struik die behoort tot de familie van de theebomen en alleen groeit in Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië. Manukahoning is uitsluitend samengesteld met de nectar van de manukabloemen.
In de Maori-geneeskunde wordt manuka al eeuwenlang gebruikt voor zijn heilzame eigenschappen. De belangrijkste bacteriëndoder in manukahoning is de stof methylglyoxaal (MG), die in gewone honingsoorten niet of slechts in beperkte mate aanwezig is.

HONING: Wat is koninginnengelei eigenlijk?

Koninginnengelei is een witachtige substantie die gemaakt wordt in een klier die werkbijen in hun kop hebben. De koningin eet uitsluitend koninginnengelei. Voor ons is koninginnengelei een krachtig supplement dat ons lichaam aminozuren en oligo-elementen, vitamine B-complex en heel wat mineralen (koper, fosfor, ijzer, …) levert die rechtstreeks opneembaar en onontbeerlijk zijn. Het geeft ons meer energie en vitaliteit en helpt ons in de strijd tegen vermoeidheid. Koninginnengelei stimuleert ook ons immuunsysteem.

HONING: Is de ene soort doeltreffender dan de andere?

Honing is een complexe en vrij heterogene substantie. Sommige soorten, zoals manukahoning, zijn van nature efficiënter om klachten bij hoest- en verkoudheden te verlichten. Toch tonen studies over de hele lijn doeltreffende resultaten, ondanks de grote diversiteit aan honing. Kortom: ongeacht waar de honing vandaan komt, de gunstige effecten van honing zijn een feit.

HONING: Is honing gezond?

Honing is een natuurproduct zonder bewaarmiddelen, toevoegingen, kleurstoffen of artificiële aroma’s. Honing heeft veel troeven voor onze gezondheid. Het zit boordevol vitaminen, mineralen, koolhydraten, enkelvoudige suikers en is rijk aan antioxidanten.

Als sinds oudsher wordt het gebruikt als schoonheidsproduct of als natuurlijke remedie tegen allerlei kwaaltjes. Recente studies hebben nu ook de doeltreffendheid van honing en het gebruik ervan bij de behandeling van hoestbuien en verkoudheden bevestigd.

HONING: Vanaf welke leeftijd is het veilig om honing te consumeren?

Het gastrointestinaal stelsel van een zuigeling is nog niet volledig ontwikkeld en hierdoor vatbaar voor gevaarlijke stoffen. Honing wordt niet gepasteuriseerd waardoor het dus niet aanbevolen is voor een zuigeling omwille van het risico op infantiel botulisme. Wij raden de consumptie van honing onder 1 jaar af.

GLUTEOSTOP: Wat is de maximale dosis per keer en per dag?

We raden aan maximum 6 tabletten per keer in te nemen en het maximum per dag van GluteoStop zijn 45 tabletten. Het kan ook ingenomen worden bij een tussendoortje.

GLUTEOSTOP: Kan u bevestigen dat Gluteostop veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap?

Voor de afzonderlijke ingrediënten zijn geen aanwijzingen bekend dat ze niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding mogen worden ingenomen.
Maar spijtig genoeg zijn er op dit ogenblik nog geen afgeronde studies betreffende GluteoStop® tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Daarom adviseren wij u het gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding ervan met uw arts te bespreken.

GLUTEOSTOP: Zijn er interacties van Gluteostop met andere medicijnen?

Op dit ogenblik zijn er nog geen gekende interacties met GluteoStop en andere geneesmiddelen.

GLUTEOSTOP: Bevat GluteoStop® suiker of zoetstoffen?

GluteoStop ® bevat geen kunstmatige zoetstoffen of suiker.

TAMARINDE SIROOP: Waarom moet ik de pruimen- en tamarindesiroop na opening in de koelkast bewaren? Kan het op kamertemperatuur blijven?

Om het risico op besmetting te verkleinen, raden we aan om de siroop na opening maximaal een maand in de koelkast te bewaren.

TAMARINDE SIROOP: Mag de tamarinde siroop chronisch gebruikt worden?

Tot op heden zijn er geen ongewenste bijwerkingen of gewenning gemeld.
De ingrediënten van de siroop zijn gekend en alom gebruikt als voedingsmiddel in diverse keukens.

Wij zijn niet op de hoogte van het medisch dossier van de consument.
En raden aan om bij chronisch gebruik, het advies van de behandelende arts te raadplegen.
Tamarinde heeft naast een mild laxerend effect bijvoorbeeld een mogelijk suiker verlagend effect.

GOODNIGHT SPRAY: Is er alcohol in de goodnight Spray?

Er is geen alcohol aanwezig in de goodnight spray.