Ga naar de inhoud

5 Gezondheidsvoordelen van gember

Gember wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde en is gekend voor zijn gezondheidsvoordelen. Sommige van die voordelen worden nu ook wetenschappelijk erkend. Antioxidant, goed voor de maag … Ontdek de goede eigenschappen van gember.1

Gember (Zingiber officinale Roscoe) is afkomstig van Zuidoost-Azië en behoort tot de familie van de Zingiberaceae. Als men het woord ‘gember’ hoort, denkt men over het algemeen aan de wortelstok (het ondergrondse gedeelte van de stengel), wat meestal gebruikt wordt als specerij. Gember kan vers, gedroogd, in poedervorm, in de vorm van olie of als sap worden gebruikt. We vinden hem terug in talrijke culinaire bereidingen en in cosmetische producten.
Al eeuwenlang wordt gember in Azië, India, Europa en in het Midden-Oosten gebruikt als medicijn. De positieve impact situeert zich met name op het gebied van reumatische aandoeningen, maagpijn, luchtwegaandoeningen en nog veel andere.1,2

1. Gingerol, een krachtig antioxidant

Gingerol is het bioactieve hoofdbestanddeel van gember. Gember heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, daardoor kan het oxidatieve stress verminderen dat ontstekingsreacties veroorzaakt en verantwoordelijk is voor een groot aantal gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft gember een heilzaam en/of beschermend effect bij verschillende ontstekingsziekten, maar momenteel zijn verdere studies nog nodig om de effecten beter te begrijpen.2

2. Gember om de maag te ontlasten

Gember is doeltreffend bij misselijkheid, met inbegrip van ochtendmisselijkheid en misselijkheid als gevolg van bepaalde behandelingen. In het geval van zwangerschap is het evenwel belangrijk een arts te raadplegen alvorens grote hoeveelheden gember te gebruiken.3

Gember bevat een grote hoeveelheid antioxidanten (ongeveer 40!)2

3. Gember binnen een evenwichtig eetpatroon

Volgens verschillende studies kan gember heilzaam zijn bij een dieet. Uit een recente literatuurstudie blijkt dat een gembersupplement het lichaamsgewicht en de taille-heupverhouding aanzienlijk kan verminderen bij mensen die te kampen hebben met overgewicht of obesitas.4
Bovendien werd aangetoond dat gember de regulering van de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid (anti-diabetische eigenschappen) kan verbeteren.1,2,5

4. Gember en cardiovasculaire gezondheid

Een verhoogde LDL-waarde (‘slechte’ cholesterol) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Er werd intussen aangetoond dat gember de triglyceriden- en LDL-waarden helpt te verminderen, en tegelijk de HDL-waarden (‘goede’ cholesterol) helpt te verhogen.1,2,5

5. Enzymen uit gember en een vlotte spijsvertering

Gember is bovenal nuttig voor een vlotte spijsvertering. Onderzoek heeft aangetoond dat de enzymen in gember gas afbreken en verwijderen, daardoor wordt een opgeblazen gevoel bestreden en verlicht. Gember kan ook constipatie voorkomen. Ten slotte lijkt gember eveneens heilzaam te zijn voor bepaalde pancreasenzymen en bevordert hij de werking van de dunne darm.1,3,6

Gebruik jij gember voor zijn gezondheidsvoordelen? Wat vind jij van fytotherapie?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

REVOGAN HONING GEMBER

Crème honing met pittige gembersmaak. Deze honing is heerlijk in thee, bij kaas of warme gerechten. Bestaat uit 99% gemengde EU-Honing en 1% gemberpoeder.

1Zopf Y. et al.; The differential diagnosis of food intolerance. Dtsch Arztebl Int. 2009 May;106(21):359-69; quiz 369-70; 4 p following 370. doi: 10.3238/arztebl.2009.0359. Epub 2009 May 22. PMID: 19547751; PMCID: PMC2695393.
2Li J. T. C. Food allergy vs. food intolerance: What's the difference? Mayo Clinic, April 21, 2022. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538 
3Lomer M.C. Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Feb;41(3):262-75. doi: 10.1111/apt.13041. Epub 2014 Dec 3. PMID: 25471897.
4Jansson-Knodell C., et al.; High prevalence of food intolerances among US internet users. Public Health Nutrition 2021, 24(3), 531-535. doi:10.1017/S1368980020003298
5Stressing the Importance of Food Allergies. FARE.