Ga naar de inhoud

Voldoende water drinken: 7 tekenen om in de gaten te houden

De zomer staat voor de deur, en dan is een goede hydratatie belangrijker dan ooit. Maar drink je wel genoeg water? Hoofdpijn, zin in zoet … Ontdek de 7 belletjes die zouden moeten rinkelen.

Water is een must voor de goede werking van ons lichaam, zoals je kan lezen op onze blog. Je ademhaling, transpiratie en vertering vergen water van je organisme. Het is dan ook essentieel om je regelmatig te rehydrateren. Dat geldt vooral voor ouderen (lees ons artikel over senioren en water) en de allerkleinsten. Daarom is het belangrijk dat je de tekenen van dehydratatie herkent.

1. Je hebt voortdurend zin in zoet

Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt, zal je organisme moeilijk energie kunnen genereren op basis van de beschikbare reserve glucose, en zal je zin krijgen in zoetigheden. In dat geval, dus als je honger krijgt ook al heb je al gegeten, dan wijst dat er misschien op dat je gedehydrateerd bent.

2. Je hebt last van constipatie

Water zorgt voor een vlottere transit van voeding in je spijsverteringsstelsel. Het houdt je stoelgang ook zacht, waardoor je een vlottere ontlasting hebt. Als je gedehydrateerd bent, wordt je stoelgang harder en kan je minder vaak naar het groot toilet gaan. Bovendien heb je dan sneller last van een soms pijnlijke opgezette buik.

Ons lichaam kan geen water opslaan, dus het is essentieel om je regelmatig te hydrateren

3. Ondanks een goede mondverzorging heb je een slechte adem

Als je gedehydrateerd bent, maak je minder speeksel aan. Dat bevordert de verspreiding van bacteriën op je tandvlees en tussen je tanden. Daardoor kan je een chronisch slechte adem krijgen.

4. Je urine is donkerder

Als je niet genoeg water drinkt, houden je nieren zoveel mogelijk vocht vast om te kunnen blijven werken. Daardoor kan je urine donkerder kleuren en wat troebel worden, en ook sterker ruiken.

5. Je voelt je voortdurend moe

Door onvoldoende te drinken, kan de hoeveelheid bloed in je lichaam afnemen. Bijgevolg moet het hart extra hard werken om zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en spieren te pompen. Daardoor voel je je voortdurend moe, ook al slaap je goed.

6. Je huid wordt minder elastisch

Door een gebrek aan vocht kan je huid aan volume en elasticiteit verliezen. Bijgevolg wordt je huid droog, schilferig en slap, en krijg je rimpel(tje)s. Vocht zorgt zelfs voor minder acné en andere huidproblemen doordat het schadelijke toxines afvoert uit het lichaam.

7. Je hebt last van hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor bij lichte tot gematigde dehydratatie. Wie hoofdpijn heeft, heeft vaak tegelijk nog andere symptomen van dehydratie, zoals duizeligheid, erge dorst en een droge mond.

Heb je al gemerkt dat je niet genoeg water drinkt? Wat zijn jouw trucjes om regelmatig te drinken? Deel ze op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

BOLERO®

De gearomatiseerde poeders van Bolero® lossen op in water en geven er een smaakje aan. Er is voor elk wat wils: bosvruchten, sinaasappel, citroen, granaatappel … Zo krijg je meer zin om water te drinken! Zonder toegevoegde suiker, met zoetstof.

ALFA, 21 Signs You’re Not Drinking Enough Water. 2020