Water: de brandstof van ons lichaam
Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Dat betekent dat het een zeer belangrijk element voor onze gezondheid is. Net zoals zuurstof kan water aangezien worden als echte brandstof voor ons lichaam. Tank je lichaam dus iedere dag vol met 1,5 liter water om van alle gezondheidsvoordelen te genieten!
Ons lichaam scheidt voortdurend water uit via urine of zweet. Om ons lichaam in goede gezondheid te houden, moet dat vochtverlies gecompenseerd worden. Een volwassene met een gemiddelde grootte, die in een gematigd klimaat leeft en geen bijzondere fysieke inspanningen levert, moet dat vochtverlies compenseren met 2,5 liter water per dag. Eén liter water haal je uit je voeding. De overige 1,5 liter water moet je opdrinken. Laten we de eerste vier slokken samen drinken!
Een slok voor meer energie
Een tekort aan energie is een vaak voorkomend teken van uitdroging.1 Als het lichaam water tekortkomt, stroomt het bloed niet zo efficiënt naar de vitale organen (onder meer de hersenen). Daardoor worden die organen niet goed van zuurstof voorzien en gaan ze trager werken. Om te vermijden dat je je futloos gaat voelen, drink je dus best regelmatig een glas water in plaats van een kop koffie.
Een slok voor de spijsvertering
Heb je last van constipatie? Dat kan erop wijzen dat je te weinig water drinkt. De maag en de darmen hebben enkele liters water nodig om voedsel te vervoeren en te verteren. Dat water wordt verkregen uit het lichaam, maar ook uit alles wat we drinken en eten. Bij mensen die genoeg water drinken, werkt de darmtransit zodanig regelmatig dat hij wel een inwendige klok lijkt te hebben. Denk er dus aan genoeg water te drinken en eet ook vaak waterrijk voedsel (komkommers, courgettes, tomaten …).
Denk eraan genoeg water te drinken en eet ook vaak waterrijk voedsel.
Een slok voor het geheugen
De hersenen behoren tot de organen die het meeste water bevatten. Ze bestaan immers ongeveer voor 80% uit water. Voor een goede cognitieve en mentale werking is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Vooral ons kortetermijngeheugen heeft er baat bij. Dat was trouwens het resultaat van een Amerikaanse studie2: de capaciteiten van het kortetermijngeheugen bij personen die voldoende water gedronken hebben, liggen 28% hoger dan die van licht gedehydrateerde personen. Drink dus steeds een glaasje water als je aan het studeren bent of als je de tekst van je favoriete liedje aan het leren bent.
Een slok voor de concentratie
Een goede hydratatie heeft ook een gunstig effect op de aandacht. Een Amerikaanse studie3 analyseerde het effect van uitdroging op ons concentratievermogen. Dit zijn de resultaten: na 13 uur geen water gedronken te hebben, was het concentratievermogen afgenomen met 20%. Als je aan je bureau zit te werken, denk er dan dus aan om regelmatig eens te drinken, ook al ben je druk bezig met allerlei dossiers.
Om je fysieke en intellectuele capaciteiten optimaal te benutten, drink je best de hele dag door water. Wacht niet tot wanneer je dorst hebt, want dat is al een teken van uitdroging. Slok na slok zul je wel snel aan die aanbevolen anderhalve liter geraken!
Bronnen
- Benton D, Young HA, Do small differences in hydration status affect mood and mental performance?, Nutrition Reviews, vol. 73, september 2015.
- Cian C, Koulmann N, Barraud PA, Raphel C, Jimenez C, Melin B, Influence of Variations in Body Hydration on Cognitive Function, Journal of Psychophysiology, 2000.
- Shirreffs SM, Merson SJ, Fraser SM, Archer DT, The effects of fluid restriction on hydration status and subjective feelings in man, British Journal of Nutrition, juni 2004.
Maakt water drinken deel uit van je dagelijkse routine? Welke gunstige effecten heeft dat op jou? Wat zijn jouw trucjes om iedere dag 1,5 liter water te drinken? Deel je ervaring via onze sociale media: Facebook en Instagram.
Gerelateerde producten
Bolero®
De gearomatiseerde poeders van Bolero® lossen op in water en geven er een smaakje aan. Er is voor elk wat wils: bosvruchten, sinaasappel, citroen, granaatappel ... Zo krijg je meer zin om water te drinken! Zonder suiker.
Lees meer