Ga naar de inhoud

Een goede darmwerking op reis

Veel mensen hebben last van maagdarmproblemen op reis. Constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel … Het kan iedereen overkomen, waar je ook naartoe gaat! Maar als je je goed voorbereidt om op reis te vertrekken, kan je toch al heel wat ongemakken voorkomen. Ontdek onze tips die je op weg kunnen helpen om een reis te maken zonder last te hebben van je spijsvertering!1,2

Het einde van het jaar nadert en misschien ben je van plan om op reis te gaan, nieuwe oorden te verkennen of je expatfamilie te bezoeken? Maar let op: of je nu op avontuur gaat naar een exotisch land of eerder houdt van wintersport en raclette, je kan last krijgen van een verstoorde darmwerking!

Op reis en last van diarree, constipatie, buikpijn …

Bij het denken aan op reis gaan, dromen we vaak van exotische landen, maar de hygiënische omstandigheden zijn daar dikwijls niet optimaal. Daardoor krijgen we vaak te maken met reizigersdiarree (of tourista). Er zijn echter ook nog andere problemen die kunnen opduiken op reis. De meest voorkomende problemen zijn constipatie, een opgeblazen gevoel, krampen en brandend maagzuur.1

Tot wel 4 op de 10 mensen op terugreis hebben maagproblemen die te wijten zijn aan hun reis!1

Wat zijn de oorzaken van spijsverteringsproblemen op reis?2,3

Er bestaan veel verschillende spijsverteringsproblemen. Sommige van die problemen hebben een verband met reizen, andere problemen dan weer niet:

  • het eten van rauwe groenten en slecht gewassen voedsel en het drinken van water dat niet geschikt is om te drinken;
  • gebrek aan hydratatie, wat ook kan komen door overmatig alcoholgebruik;
  • uurveranderingen en verstoringen van de inwendige klok van het lichaam;
  • veranderingen in atmosferische druk, vooral tijdens een verblijf in de bergen;
  • stress die met het reizen gepaard gaat;
  • verandering van eetpatroon.

Reizen: 5 tips voor een goede spijsvertering2,3

1. Plan je reis: vraag een gezondheidsprofessional of je speciale vaccinaties of medicijnen nodig hebt. Waar je ook naartoe gaat, neem een kit mee met alles wat je nodig hebt in het geval van spijsverterings- of darmproblemen.

2. Besteed aandacht aan je voeding: let op wat je eet en drinkt, vooral als je naar lokale ‘street food markets’ of naar andere plaatsen gaat waar de hygiënische omstandigheden te wensen overlaten.

3. Let erop dat je goed gehydrateerd blijft gedurende de hele dag, vooral als je spijsverteringsproblemen hebt.

4. Eet het hele jaar door gezond en des te meer als je op reis gaat. Kies voor vezelrijke voeding waardoor je constipatie kan voorkomen.

5. Als je een gevoelige maag hebt of als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, vergeet dan niet om producten mee te nemen die het darmcomfort verbeteren, zoals bepaalde voedingssupplementen.

Ben jij van plan om binnenkort op reis te gaan? Wat zijn jouw gewoonten alvorens vertrek om geen last te krijgen van je spijsvertering?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

NUTRITIC FIT-O-TRANS

Fit-O-Trans is een voedingssupplement op basis van planten, voor uw darmconfort. Werkt zacht stimulerend op de transit, bevordert de vertering en vermijdt winderigheid.

1McCallum K.; 10 Things That Lead to Digestive Problems While Traveling. Houston Methodist Leading Medicine. June 19, 2023 - https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2023/jun/10-things-that-lead-to-digestive-problems-while-traveling/
2Butler D., et al.; Travel-related gastrointestinal diseases: Assessment and management. Public Health Chall. 2022; 1:e30. https://doi.org/10.1002/puh2.30
3Preventing Gut Issues When Traveling. GI Associates and Endoscopy Center. https://gi.md/resources/articles/preventing-gut-issues-when-traveling