logo


 Terug naar blog overzicht

Een vlottere darmtransit dankzij de suikerbiet!

De suikerbiet kennen we vooral van de suikerproductie, maar heeft daarnaast ook belangrijke gezondheidsvoordelen. Suikerbieten bevatten immers veel onoplosbare vezels, die zorgen voor een vlottere darmtransit.

Vezels zijn plantaardige deeltjes die behoren tot de groep van de koolhydraten en die niet verteerd worden door de darmen. Er zijn tal van voordelen toe te schrijven aan voedingsvezels. Zo helpen ze je een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Als je vezelrijke voeding eet, raak je immers sneller verzadigd en behoud je dat verzadigde gevoel ook langer. Daardoor zal je minder geneigd zijn om te veel te eten…

Oplosbare en onoplosbare vezels

Er bestaan twee soorten voedingsvezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Ze hebben allebei een heilzame werking op ons organisme:

  • oplosbare vezels vormen een soort van gel wanneer ze in contact komen met water en zijn zacht voor de darmen. Bovendien worden ze afgebroken door de goede darmbacteriën die zich ermee ‘voeden’;
  • onoplosbare vezels ondersteunen je darmtransit.

Onoplosbare vezels: je bondgenoot voor een vlotte darmtransit

Zoals hun naam al aangeeft, lossen onoplosbare vezels niet op in water. Ze nemen water op in de darmen, zwellen op en werken zo net als een spons. Bijgevolg neemt het volume en het gewicht van de ontlasting toe en wordt die tegelijk zachter gemaakt. Zo bevorderen deze vezels de darmtransit.

De onoplosbare vezels van de suikerbiet bevorderen je darmtransit

De suikerbiet, rijk aan onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels komen voor in de schil van groenten en fruit, in tarwezemelen, groenten, bepaalde peulvruchten, volkorenproducten, noten, pitten of zaden.

Tot deze voedingsmiddelen behoort ook de suikerbiet, en die bevat een grote hoeveelheid onoplosbare vezels. Daardoor is de suikerbiet een waardevolle bondgenoot voor wie last heeft van luie of lastige darmen. De suikerbiet bevordert immers een vlotte darmtransit en een zachte ontlasting, vooral dankzij de eigenschap dat het water kan vasthouden en dit tot maar liefst 5 keer zijn volume. Voldoende drinken is dus echt wel een must!

De suikerbiet, heilzaam voor diabetici

Suikerbieten bevatten 80% onoplosbare vezels, die de transit bevorderen, maar ook 20% oplosbare vezels. Tot die oplosbare vezels behoren onder meer de pectines, die door contact met vocht een slijmerige gel gaan vormen. Daardoor vertragen ze met name de absorptie van koolhydraten en zorgen ze dan ook voor een minder verhoogde glycemie na de maaltijd (het suikergehalte in het bloed). Een essentiële troef voor diabetici!

Lastige darmen? Heb jij tips voor een vlottere darmtransit? Deel ze op onze sociale media Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

De zakjes Farmafiber bevatten pure suikerbietvezels
FARMAFIBER®

Verkrijgbaar in een doos van 30 zakjes van 5 g (bestelcode: CNK 1173-079). De zakjes Farmafiber bevatten pure suikerbietvezels met een specifieke samenstelling (hemicellulose, pectine, cellulose, lignine). Dankzij het uiterst hoge vezelgehalte (meer dan 73%), is dit een geschikte aanvulling op onze voeding.

Lees meer