Ga naar de inhoud

‘Glucose revolutie’: verlies gewicht door je voeding in een andere volgorde te eten

Jessie Inchauspé, een Franse biochemica, heeft een dieet ontwikkeld waarbij je alles mag eten, zonder beperkingen. Het concept? Glucose is weliswaar noodzakelijk, maar dit wordt best niet te snel opgenomen in het bloed. Daarom eet je glucoserijke voeding beter op het einde van je maaltijd om zo de vertering te vertragen.1

In haar boek ‘Glucose revolutie’ legt Jessie Inchauspé uit dat je je niet alleen energieker zal voelen als je bloedsuikerspiegel stabiel en laag blijft, maar dat je dan ook gewicht zal verliezen zonder extra inspanningen. De sleutel bij dit dieet is dat je goed moet bepalen in welke volgorde je je voedingsmiddelen eet tijdens je maaltijd.2

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden, niet alleen om te vermageren2

Volgens Jessie Inchauspé heeft 80% van de mensen zonder diabetes elke dag glucosepieken. Die pieken hebben een impact op 3 fysiologische processen: insulinesecretie, ontstekingen en vroegtijdige veroudering van het lichaam.  Als je je bloedsuiker onder controle houdt, beïnvloed je die processen en zal je minder last hebben van vreetbuien en een onbedwingbare trek, vermoeidheid en slaapproblemen, symptomen van veroudering en rimpels, huidproblemen en nog veel meer.

Eet nooit suiker op een lege maag, anders heb je gegarandeerd een glucosepiek

De 5 regels van het dieet Glucose Revolutie1,2

  1. Verander de volgorde van wat je eet. Begin je maaltijd met groenten (door de vezels zal de glucose-opname in het bloed vertragen), daarna eiwitten, vetten, peulvruchten en – als laatste – suikers. Daardoor zal de glucosepiek 50% tot 70% minder groot zijn. Eet fruit altijd op het einde van de maaltijd.
  2. Ontbijt liefst ‘zout’.
  3. Eet enkel stukken fruit, nooit fruitsap of droge vruchten.
  4. Eet nooit suikerrijk voedsel op een nuchtere maag.
  5. Stap 10 minuten na elke maaltijd. Je spieren zullen de suikers dan gebruiken als brandstof.

Eten wat je wil, is dat een realistisch dieet?

Het dieet is wetenschappelijk onderbouwd, maar toch moet een en ander worden genuanceerd …

  1. De maag is een soort zak waar alles van een maaltijd in terechtkomt en wordt fijngemaakt. Volgens sommigen heeft een ongestructureerde maaltijd daarom geen zin.3 Als je begint met vezels, kan dat echter helpen om er meer te eten.
  2. Jessie Inchauspé raadt aan om de maaltijd te beginnen met een glas water met appelazijn. Dat is een eetlustremmer, maar de hoge zuurtegraad kan leiden tot tandproblemen.3
  3. Let op de glycemische index: bepaalde suikerarme voedingsmiddelen zijn toch niet gezond.3

Glucose Revolutie is dus een nieuwe aanpak die helpt om meer vezels te consumeren en bijdraagt tot een bloedsuikerspiegel die meer onder controle is. Bovendien verlies je zo makkelijker gewicht, zonder je iets te hoeven ontzeggen!

 

Wat denk jij van het dieet Glucose Revolutie? Wil jij het eens proberen? Kom en praat erover op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

ALLSAN PEPERKOEK MET HONING

Allsan peperkoek met honing in porties. Vezelrijk en tot 30% minder suikers vergeleken met een gemiddelde peperkoek. Verkrijgbaar bij je dieetwinkel.

1@GlucoseGoddess, https://www.instagram.com/glucosegoddess/.
2Jessie Inchauspé, Glucose Revolutie. (Fontaine Uitgevers, maart 2022).
3Hanne Vandenweghe, Eerst je vlees opeten, dan pas je aardappelen: hét geheim tot afvallen volgens nieuw dieet. Het Nieuwsblad, 18/04/2022.