logo


 Terug naar blog overzicht

Voedingsvezels: daarom zijn ze goed voor je gezondheid

Voedingsvezels behoren tot de familie van de complexe koolhydraten, ook wel trage suikers genoemd. Ze zijn dat deel van plantaardige voedingsstoffen dat ons lichaam niet verteert. Dat betekent echter niet dat die bestanddelen nutteloos zijn voor ons lichaam … Integendeel!


Elke dag opnieuw moeten we 25 à 30 g vezels gebruiken. Toch geraken de meeste mensen niet aan die aanbevolen hoeveelheid. De oorzaak? Onze huidige voedingsgewoontes die plantaardige voeding (fruit, groenten en granen) verwaarlozen, in het voordeel van bewerkte voedingsproducten met een slechtere voedingskwaliteit. En toch moeten vezels een belangrijke plaats in ons voedingspatroon innemen. Ze bevatten immers heel wat goeds voor ons lichaam.

Vezels helpen tegen constipatie

Wie af en toe geconstipeerd is, krijgt niet zelden te horen dat vezels de oplossing zijn. Maar waarom? Wel, vezels worden niet verteerd door de maag of de dunne darm. Daardoor bereiken ze de dikke darm helemaal intact. Vezels slorpen zich vol met water, net als een spons, maken de ontlasting zachter en volumineuzer, en veroorzaken contracties in de dikke darm. Dat vereenvoudigt de uitscheiding van onze ontlasting. Ziezo!

Elke dag opnieuw moeten we 25 à 30 g vezels gebruiken.

Vezels verminderen het hongergevoel

Aangezien ze zoveel water opnemen, maken vezels het volume van de voedselbolus groter. De voedselbolus is eigenlijk de brij van gekauwde voedingsmiddelen, gemengd met speeksel, die zich via het spijsverteringskanaal een weg baant naar de maag. Resultaat: de vertering neemt meer tijd in beslag en je voelt je langer verzadigd. Vezels zijn dus ideaal om minder te eten en je gewicht onder controle te houden.

Vezels versterken onze darmflora

Vezels zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmflora, dus voor alle levende micro-organismen (bacteriën, gisten …) die van nature onze darm bevolken. Die darmflora is trouwens essentieel voor onze gezondheid: ze zorgt immers voor het weerstandsvermogen van ons organisme.

Waar vinden we die vezels?

Fibres alimentaires: profitez de leurs bienfaits! | Voedingsvezels: daarom zijn ze goed voor je gezondheid

Wat moeten we eten om onze vezelinname te boosten? Het antwoord is eenvoudig: vijf porties groenten en fruit per dag, en volkorenbrood.Concreet zijn dit de beste vezelbronnen:

  • groene groenten: artisjok, erwtjes, spruitjes, broccoli, prei …
  • fruit: kies fruit dat rijk is aan pectine, zoals appels, peren, perziken of bessen (frambozen, braambessen …)
  • volkorengraan: haverzemelen, tarwezemelen …
  • peulvruchten: groene linzen of koraallinzen, kikkererwten, spliterwten, rode of witte bonen …
  • gedroogde vruchten: pruimen, abrikozen, amandelen …

En we mogen natuurlijk de lekkerbekken niet vergeten: zwarte chocolade met 70% cacao bevat eveneens vezels!Nog een laatste tip: verhoog je vezelconsumptie geleidelijk aan om verteringsproblemen te vermijden.

Nog een laatste tip: verhoog je vezelconsumptie geleidelijk aan om verteringsproblemen te vermijden.

Eet jij genoeg vezels? Hoe zorg jij ervoor dat je dagelijks voldoende vezels nuttigt? Deel je tips met de Revogan-community op Facebook en Instagram.

Gerelateerde producten

Allsan® broodbeleg

Allsan® broodbeleg bevat 30% minder suiker en is een bron van vezels. Zonder bewaarmiddelen, uniek met extra toegevoegde vezels.

Lees meer