Ga naar de inhoud

GLP-1: een hormoon dat de eetlust mogelijk kan onderdrukken

GLP-1: een hormoon dat de eetlust mogelijk kan onderdrukken

Kent u het glucagon-like peptide-1 of GLP-1? Dit hormoon dat in de darmen wordt geproduceerd, speelt een sleutelrol in het koolhydraatmetabolisme en de regulering van de bloedsuikerspiegel en de eetlust. GLP-1, de basis van de behandeling voor diabetes type 2, is ook een bondgenoot in de strijd tegen een hongerig gevoel.

Wanneer je een maaltijd eet, komen er hormonen met de naam ‘incretines’ vrij in de darmen. De aanwezigheid van voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal stimuleert de afgifte van meer bepaald glucagon-like peptide 1 of GLP-1. De eigenschappen van dat hormoon maken er niet alleen een belangrijke speler van in de regulatie van de bloedsuikerspiegel, maar ook bij gewichtsbeheersing en het voorkomen van een hongerig gevoel. Daarom is er in farmacologisch onderzoek naar obesitas en diabetes type 2 (waarbij patiënten een verminderde secretie van GLP-1 hebben)1,2,3 veel aandacht besteed aan de mogelijke positieve effecten hiervan.

Glucagon-like peptide 1 of GLP-1 helpt bij het regelen van een verzadigd gevoel en de calorie-inname

Bloedglucose en controleren van de eetlust: de belangrijkste functies van GLP-1

Het vrijkomen van het hormoon GLP-1 in de dunne darm na de inname van voedsel heeft vier belangrijke functies.

  1. De secretie van insuline stimuleren: GLP-1 werkt de afgifte van insuline door de alvleesklier in de hand. Die klier helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd, door interactie met de suiker (glucose) in het bloed, waarbij die direct wordt omgezet in energie of wordt opgeslagen (in de vorm van glycogeen) voor de toekomst.
  2. De afscheiding van glucagon afremmen: het vermindert de afgifte van glucagon, een ander hormoon van de alvleesklier, waardoor de bloedsuikerspiegel niet stijgt.
  3. De maag wordt trager geledigd: dit hormoon vertraagt de doorvoer van voedsel door de maag, wat helpt om het gevoel van verzadiging langer te behouden.
  4. Effect op de eetlust: GLP-1 heeft een effect in de hersenen waarbij de eetlust wordt teruggedrongen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Kortom, dit hormoon helpt het lichaam om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te reguleren, in de plaats van insuline te produceren als rechtstreekse reactie op een ‘glucosepiek’. Daarnaast vertraagt GLP-1 de maaglediging en vermindert het de eetlust door in te werken op de hersenen, wat helpt bij het regelen van een verzadigd gevoel en de calorie-inname.4,5

Hoe kan de productie van GLP-1 worden gestimuleerd en een hongerig gevoel worden voorkomen?6

Om de productie van GLP-1 op een natuurlijke manier te stimuleren en valse honger te voorkomen, kunnen verschillende strategieën op basis van voeding en levensstijl nuttig zijn.
Eet vezelrijk voedsel. Zoals groenten, fruit en volle granen, die de productie van GLP-1 stimuleren. Vezels vertragen de vertering en opname van koolhydraten, wat de afscheiding van incretines in de hand werkt en het verzadigde gevoel vergroot. Peulvruchten, chiazaden en haver zijn bijzonder effectief.
Geef de voorkeur aan eiwitten. Maaltijden die eiwitten bevatten (mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten en vegetarische alternatieven zoals tofu) stimuleren de afscheiding van GLP-1.
Kies voor gefermenteerde voeding. Yoghurt, kefir en zuurkool dragen allemaal bij aan een gezonde darmflora. Een evenwichtige microbiota kan de afgifte van GLP-1 als reactie op voeding in de hand werken.
Controleer de glykemische index (GI) van voedingsmiddelen. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met een lage glykemische index, zoals niet-zetmeelrijke groenten (broccoli, kool, selderij, sla, sperziebonen enz.), peulvruchten en bepaalde volkoren granen. Dat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en werkt de secretie van GLP-1 in de hand.
Beweeg regelmatig. Matige tot intensieve lichamelijke activiteit kan de insulinegevoeligheid verhogen en indirect de productie van GLP-1 in de hand werken. Lichaamsbeweging helpt om de hormoonspiegels te reguleren en een gezonde stofwisseling te behouden.

Ken jij het hormoon GLP-1? Wat zijn jouw tips om een hongerig gevoel in het dagelijkse leven tegen te gaan? Deel ze op onze Facebook en Instagram!

GLP-1: een hormoon dat de eetlust mogelijk kan onderdrukken

Gerelateerde producten

GLUCOSE-OK

Glucose-OK® bevat een witte moerbei-extract waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de afbraak van koolhydraten tot 40% reduceert. Hierdoor neemt het lichaam minder glucose op, voorkomt het een glucose en insuline piek na een koolhydraatrijke maaltijd. De niet-verteerbare koolhydraten zorgen voor een verzadigingsgevoel, verminderen cravings en hongergevoel, en dragen bij aan een gezonde darmflora als prebiotics. Chroom draagt bij tot de instandhouding van een stabiele bloedsuikergehalte. In synergie met gezonde voeding en beweging, ondersteunt Glucose-OK® mensen in hun traject naar een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Glucose-OK® is een complete formule met Vitamine C dat bijdraagt tot collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten en net als de Vitamine B12 een rol heeft in het energieleverend metabolisme.

1Daniel J Drucker: «Mechanisms of Action and Therapeutic Application of Glucagon-like Peptide-1». Cell Metabolism, 2018 Apr 3; 27(4):740-756.
2Michael A Nauck, Juris J Meier: «Incretin hormones: Their role in health and disease». Diabetes Obesity and Metabolism, 2018 Feb 20; Suppl 1:5-21.
3AJ Scheen: «Le glucagon-like peptide 1 (GLP-1), nouvelle cible dans le traitement du diabète de type 2». Rev. Med. Liège, 2007; 62 : 4 : 216-219.
4Daniel J Drucker, Michael A Nauck: «The incretin system: glucagon-like peptide-1 receptor agonists and dipeptidyl peptidase-4 inhibitors in type 2 diabetes». Lancet, 2006 Nov 11; 368: 1696–705.
5Jonatan Ising Bagger, Jens Juul Holst, Bolette Hartmann, Birgitte Andersen, Filip Krag Knop, Tina Vilsbøll: «Effect of Oxyntomodulin, Glucagon, GLP-1, and Combined Glucagon +GLP-1 Infusion on Food Intake, Appetite, and Resting Energy Expenditure». The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015 Dec 1, Vol. 100, Issue 12, 4541–4552, https://doi.org/10.1210/jc.2015-2335.
6Katie Wynne, Sarah Stanley, Steve Bloom: «The Gut and Regulation of Body Weight». The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2004 June 1, Vol. 89, Issue 89, 2576-2582, https://doi.org/10.1210/jc.2004-0189.