Ga naar de inhoud

De vele goede eigenschappen van koudgeperste honing

Koudgeperste honing gemaakt volgens een oude methode die nu weer populair is, is erg lekker. Deze rauwe honing biedt daarnaast ook heel wat gezondheidsvoordelen.1

Honing is een bijzonder gezond voedingsmiddel. Let wel: niet alle honing is dezelfde. Tegenwoordig wordt honing doorgaans verkregen met een extractor (centrifuge) en erna verhit. Dat is een snelle methode, maar hierdoor vermindert in grote mate de kwaliteit en de smaak van de honing.

Koudgeperste honing wordt verkregen door een veel (erg veel!) trager proces, waarbij de temperatuur niet wijzigt en een manuele honingpers gebruikt wordt. Door de honing te persen, is er veel minder oxidatie. Dankzij deze techniek blijven de tanninen, de natuurlijke geur, en ook de aanvankelijke energiewaarde intact. Weet wel dat koudgeperste honing rauw is en dus niet gepasteuriseerd wordt.1

Een honing rijk aan antioxidanten

Koudgeperste honing bevat heel wat antioxidante plantaardige stoffen, fytonutriënten. Bij gepasteuriseerde honing is de impact op de honing en de antixodanten erin nog niet onderzocht, maar bij andere voedingsmiddelen is aangetoond dat dit proces een deel van hun antioxidanten afbreekt.2,3

Honing is in veel opzichten een geweldig product

Een honing met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen

Honing is een ontsmettend en natuurlijk antibacterieel middel. Als honing koudgeperst is, bevat deze bovendien propolis. Deze stof heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Het potentieel van behandelingen op basis van koudgeperstehoning is aanzienlijk, hoewel er veel verschil is in samenstelling.3,4

Rauwe honing als middel tegen verteringsproblemen

Rauwe honing bevat natuurlijke prebiotica. Dit zijn suikers die de groei bevorderen van goede darmbacteriën, de microbiota. Koudgeperste honing bevat ook kleine hoeveelheden polyfenolen die de goede bacteriën beschermen en de slechte doden.2,5

Koudgeperste honing voor een gezond brein

Aangezien er in koudgeperste honing polyfenolen zitten, heeft deze honing zelfs gunstige effecten op de gezondheid van de hersenen. Polyfenolen kunnen namelijk ontstekingen tegengaan in de hippocampus, het deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen. Bovendien zijn de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van rauwe honing goed voor het hele lichaam, dus ook weer voor de hersenen!4

Heb jij al eens koudgeperste honing geproefd?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Melapi honing polyflora + koninginnebrij 500g

Honing verrijkt met koninginnengelei. Uitstekende bloemenhoning waaraan 3 g koninginnengelei werden toegevoegd per kg. Vol en zacht van smaak, aangename aroma. Rijke en voedzame honing.

1Miel pressé à froid : Préservation et Quintessence du miel. https://mielbiologique.com/index.html
2Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738. 
3Murador D., et al.; Alterations in phenolic compound levels and antioxidant activity in response to cooking technique effects: A meta-analytic investigation, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58:2, 169-177, DOI: 10.1080/10408398.2016.1140121.
4Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun;9(2):121-127. doi: 10.4103/0974-8490.204647. PMID: 28539734; PMCID: PMC5424551.
5Schell K.R., et al.; The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State. Front Nutr. 2022 Jul 28;9:957932. doi: 10.3389/fnut.2022.957932. PMID: 35967810; PMCID: PMC9367972.