Ga naar de inhoud

Neurologische aandoeningen

(Parkinson, Alzheimer, Dementie, MS, …)

Een neurologische aandoening is een aandoening van het zenuwstelsel. Structurele, biochemische, of elektrische onregelmatigheden in de hersenen, het ruggenmerg of andere zenuwcellen kunnen een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken.

Er zijn ongeveer 600 neurologische aandoeningen zoals dementie, hersentumoren, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Korsakov, Creutzfeld Jacob, Huntington, MS of multiple sclerose, epilepsie, ….

Uit recente studies blijkt dat het aantal personen met dementie in België gestegen is tot 200.000, waaronder 140.000 Alzheimerpatiënten. Indien er geen afdoend middel gevonden wordt om de ziekte van Alzheimer af te remmen zullen deze aantallen tegen 2030 verdubbelen en tegen 2050 zelfs verdrievoudigen.

Bron: Stichting Alzheimer Onderzoek

Symptomen

De symptomen hangen af  van de type aandoening. Hierbij enkele symptomen die kunnen optreden:

  • verlamming
  • spierzwakte
  • verminderde coördinatie
  • trillen, gevoelsverlies
  • verwardheid
  • pijn en een veranderd bewustzijnsniveau

Ook kan een neurologische aandoening zorgen voor problemen met het slikken, bewegen, spreken of ademen.

Hoog risico op ondervoeding

Als gevolg van abnormale of anarchistische bewegingen en tremors bij de ziekte van Parkinson (dyskinesie) stijgt, door de toegenomen lichamelijke activiteit, het energieverbruik.
Anderzijds kunnen depressie en stemmingsstoornissen de voedselinname nadelig beïnvloeden.
Mensen met dementie begrijpen niet waarom en/of hoe ze moeten eten en drinken, of ze willen niet eten en drinken, of ze begrijpen niet waarvoor het bestek dient, ze verslikken zich vaak of ze willen niet geholpen worden bij het eten en drinken. Ze vergeten gewoon te eten en te drinken.
Door slikproblemen, uit angst om zich te verslikken, daalt zowel de voedsel- als de noodzakelijke hoeveelheid vochtinname.
Voor mensen met neurologische aandoeningen wordt het steeds moeilijker om zelfstandig te eten en te drinken, waardoor ze een verhoogd risico hebben op ongewenst gewichtsverlies en uitdroging.

Nutritionele oplossingen en voedingsbeleid

Aangepaste voedingsoplossingen moeten zorgen voor de noodzakelijke verhoogde aanbreng van eiwitten en energie.

Het doel is om deze mensen opnieuw plezier in eten te geven. Het is belangrijk om zo lang mogelijk echte voeding te geven en de smaakpapillen verder te prikkelen. Wanneer dit niet lukt dan wordt er een traject van aangepaste voeding ‘Special foods’ opgestart, die ervoor zorgt dat mensen kunnen eten en drinken zonder zich te verslikken.

Bij slikproblemen en dysfagie moeten de maaltijden en de dranken een aangepaste textuur hebben (veelal IDDSI 3 of 4), lepelbaar, klein en compact van formaat en boordevol energie en eiwitten om ondervoeding tegen te gaan. Daarnaast zijn er maatregelen nodig om het eten zo gemakkelijk mogelijk te maken (smaak- en reukverbetering, houdingsaanpassingen, aangepast servies, tafelhoogte, enz.).

Bij motorische, cognitieve en zintuiglijke stoornissen is eten met bestek en zonder hulp moeilijk of zelfs onmogelijk. Met de handen kunnen eten zorgt voor meer autonomie, meer zelfvertrouwen, stimuleert de eetlust en voorkomt ondervoeding. Nutritioneel volwaardige fingerfood, verrrijkt en met een gladde textuur is dé oplossing voor deze mensen.