Ga naar de inhoud

Komen voedselintoleranties tegenwoordig vaker voor?

Vandaag de dag lijkt samen eten met vrienden of familie moeilijker dan ooit! De één eet geen gluten, de ander vermijdt zuivelproducten, nog iemand anders wil absoluut geen ajuinen … Komen voedselintoleranties nu echt vaker voor?

Vaak wordt een voedselintolerantie ten onrechte gelijkgesteld aan een voedselallergie. Voedselintoleranties komen vaak voor, maar blijven niet zonder gevolgen: ze kunnen namelijk een negatieve impact hebben op de levenskwaliteit van de mensen die eraan lijden.1

Voedselintolerantie en voedselallergie: ze zijn niet hetzelfde

Lichamelijke reacties op bepaalde voedingsmiddelen komen vaak voor, maar de meeste zijn eerder het gevolg van een voedselintolerantie dan van een voedselallergie. Hoewel sommige tekenen op elkaar kunnen lijken, werkt een echte voedselallergie in op het immuunsysteem, waardoor zelfs kleine hoeveelheden van het schuldige voedingsmiddel een hele reeks reacties en symptomen kunnen uitlokken die ernstig kunnen zijn (een anafylactische shock bijvoorbeeld).2

Een voedselintolerantie heeft daarentegen vooral een invloed op het spijsverteringsstelsel en veroorzaakt lichtere symptomen (vermoeidheid, jeuk, huiduitslag …). Het is het resultaat van een reeks chemische reacties in het lichaam, het gaat dus niet om een reactie van het immuunsysteem.2

Tot 20% van de wereldbevolking zou lijden aan een voedselintolerantie, terwijl slechts 2 tot 5% een allergie heeft1

Meer gevallen van voedselintolerantie of eerder bewustwording?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een allergie hebben (door bv. omgevingsfactoren en genetische factoren), maar de situatie is minder duidelijk als het gaat om voedselintoleranties. Volgens een verslag uit 2009 heeft 20% van de bevolking last van één of meerdere voedselintoleranties, wat schijnbaar geen verandering is sinds 1994. Volgens een recent onderzoek daarentegen meent één op de vier mensen te lijden aan een voedselintolerantie.3,4

Tegelijkertijd is er, vooral dankzij het internet, een grotere bewustwording van voedselintolerantie (dat wel vaak op één hoop gegooid wordt met voedselallergieën). Bovendien is er een normalisering van intolerantie aan de gang: tegenwoordig is het over het algemeen mogelijk om specifieke voedingskeuzes aan te geven, zowel in restaurants als op evenementen (van het werk, feestjes …). Dat is een verschil met vroeger, toen veel mensen nog in stilte leden of dan maar niet aten.5

Wat te doen als je een voedselintolerantie hebt?

Als je last hebt van een voedselintolerantie, dan zal je steeds meer ongemakken ondervinden naarmate je het schuldige voedingsmiddel vaker eet. Om deze ongemakken te voorkomen, kan je maar best de triggerende voedingsmiddelen niet op je bord leggen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om de voedingsmiddelen die de intolerantie veroorzaken uit je maaltijden te schrappen, bv. wanneer je uit eten gaat of op reis bent.

Gelukkig kan je preventieve maatregelen nemen om zonder stress van eten te genieten en om onaangename reacties te voorkomen. Als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent, dan kan je lactase-enzymtabletten innemen om de melksuiker te helpen verteren.2

Heb jij last van een voedselintolerantie? Welke invloed heeft dat op jouw dagelijks leven?
Deel je ervaring op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

LACTOSE-OK FORTE INSTANT 30 STICKS

Lactose-OK Forte Instant is een voedingssupplement, onder de vorm van sticks, dat exogene lactase aanbrengt, een enzym gewonnen uit Aspergillus oryzae. Helpt bij de vertering van lactose in melk en melkproducten. Bij lactose-intolerantie.

1Zopf Y. et al.; The differential diagnosis of food intolerance. Dtsch Arztebl Int. 2009 May;106(21):359-69; quiz 369-70; 4 p following 370. doi: 10.3238/arztebl.2009.0359. Epub 2009 May 22. PMID: 19547751; PMCID: PMC2695393.
2Li J. T. C. Food allergy vs. food intolerance: What's the difference? Mayo Clinic, April 21, 2022. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538 
3Lomer M.C. Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Feb;41(3):262-75. doi: 10.1111/apt.13041. Epub 2014 Dec 3. PMID: 25471897.
4Jansson-Knodell C., et al.; High prevalence of food intolerances among US internet users. Public Health Nutrition 2021, 24(3), 531-535. doi:10.1017/S1368980020003298
5Stressing the Importance of Food Allergies. FARE.