Ga naar de inhoud

Intuïtief eten, de anti-dieetrevolutie

Misschien is het tijd om je intuïtie te volgen? Eten wat je wilt en wanneer je er de behoefte toe voelt, daarrond draait het bij intuïtief eten. Een anti-dieetbenadering met een positieve kijk naar het lichaam en die bovendien goed is voor de moraal.

Het was een verrassend idee van de twee diëtistes Evelyn Tribole en Elyse Resch. In 1995 hebben zij het concept van intuïtief eten bedacht. Het gaat om een gezondheidsbenadering die aanzet tot een positieve blik op je lichaam, voeding, eet- en beweeggewoonten.1,2

Intuïtief eten, een verrassende benadering

Deze vernieuwende benadering is wel nogal verrassend! Is dit aanvaardbaar in een wereld waar overgewicht en obesitas pandemische vormen beginnen aan te nemen? Deze visie is gebaseerd op 10 principes, die je tot drie grote pijlers kan herleiden:1,2

  • Het is zonder meer toegelaten om voedingsmiddelen te eten waar je zin in hebt, als je honger hebt. Gedaan met voeding in te delen in ‘goede’ of ‘slechte’ voedingsmiddelen, want het frustrerende gevoel als je je iets moet ontzeggen kan leiden tot een neiging tot boulimie. Eten hoort je geen schuldgevoel, maar een tevreden gevoel te geven. Bovendien moet sport een bron van welzijn zijn en geen middel om calorieën te verbranden met gewichtsverlies als doel.
  • Je moet eten om je hongergevoel te stillen. Wie intuïtief eet, eet tot het hongergevoel weg is.
  • Wie intuïtief eet, is zich bewust van innerlijke honger- en verzadigingssignalen en baseert het eetgedrag daarop.

Eten hoort je geen schuldgevoel, maar een tevreden gevoel te geven

Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

  • Een lager risico op overgewicht: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wie voornamelijk intuïtief eet doorgaans een betere body mass index (BMI) zal hebben.1,3,4,5
  • Een beter lipidenprofiel: een lager totaal cholesterolgehalte en een lagere LDL-waarde (lipoproteïne met lage dichtheid).1
  • Een lagere bloeddruk.1
  • Een lager risico op eetstoornissen en op een verstoord lichaamsbeeld: een onderzoek heeft aangetoond dat intuïtief eten samengaat met een vermindering van eetstoornissen en vermageringsdiëten bij vrouwen. Bovendien wordt deze voedingsbenadering bij vrouwen ook gelinkt aan een positiever lichaamsbeeld en aan een positief emotioneel functioneren. De auteurs benadrukken evenwel dat er bijkomend onderzoek nodig is op basis van een gevarieerde steekproef bij volwassen vrouwen om deze resultaten te bevestigen.6

Intuïtief eten tegen obesitas

Obesitas en overgewicht zijn een blijvende bezorgdheid. Deze aandoeningen zijn namelijk risicofactoren voor een verergering van andere ziektes zoals bijvoorbeeld COVID-19. Er zijn strategieën nodig om deze aandoeningen te bestrijden en te voorkomen. In die context biedt intuïtief eten langetermijnperspectieven vergelijkbaar met andere klassieke strategieën om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Bijkomend onderzoek is echter noodzakelijk.

Vind je diëten lastig? Hoe denk jij over intuïtief eten? Kom en deel je ervaringen op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

PRODIA ONTBIJTTABLETTEN PUUR CHOCOLADE

 

Ontbijttabletten van pure chocolade, zonder toegevoegde suikers – gezoet met maltitol. Heerlijk bij de koffie, tussen de boterham of in desserten.

1Ülkü Demirci. Intuitive Eating and The Relationship Between Intutitive Eating and Health. Sanitas Magisterium 2022, 8(1), 1-6. 
2https://www.intuitiveeating.org/
3Ruzanska U. A. et Warschburger P. Psychometric evaluation of the German version of the Intuitive Eating Scale-2 in a community sample. Appetite 2017, 117, 126-134.
4Bourdier L. et al., Are emotionally driven and addictive-like eating behaviors the missing links between psychological distress and greater body weight? Appetite, 120, 536-546.
5Saunders J. F. et al., Psychometric properties of the intuitive eating scale-2 (IES-2) in a culturally diverse Hispanic American sample. Eating behaviors 2018, 28, 1-7.
6Bruce L.J. et Ricciardelli L.A. A systematic review of the psychosocial correlates of intuitive eating among adult women. Appetite 2016; 96:454-472. doi: 10.1016/j.appet.2015.10.012.