Ga naar de inhoud

Ga in 2023 de strijd aan tegen de epidemie van futloosheid!

COVID-19 heeft een grote impact gehad op onze levensstijl. Door de gezondheidscrisis zijn we zelfs in een epidemie beland van … futloosheid! Misschien kan je je in het nieuwe jaar voornemen om jezelf een energieboost te geven? Volg dan onze 5 tips en maak van 2023 een jaar vol energie!1

Zit je maar wat voor je uit te kijken hoe de vaat zich opstapelt? Voel je je lusteloos en kwijn je netflixend weg in je zetel? Wel, je bent niet alleen! Volgens een grote Franse studie voelt 30% van de bevolking zich minder gemotiveerd. Meer nog, 41% van de ondervraagden zijn meer moe dan voor de COVID-19-pandemie, en 45% heeft geen zin in een uitstapje.1 Binnenkort is het nieuwjaar en dus is het tijd om na denken over je goede voornemens! Wat dacht je ervan om jezelf weer wat meer dagelijkse energie te geven?

1. Een goede nachtrust is onontbeerlijk om vermoeidheid tegen te gaan2

Stress, werk, schermen … De voorbije jaren (en nog meer sinds de pandemie) zijn het aantal uren slaap en de kwaliteit ervan afgenomen. Daardoor voelen we ons al moe als we opstaan. Om weer in je ritme te geraken, kan je je voornemen om op een vast tijdstip (voor middernacht!) te gaan slapen. Stel een alarm in indien nodig. Kom wel eerst tot rust vooraleer je gaat slapen!

Voel je je niet uitgerust na een nachtje slapen? Evalueer je slaapkwaliteit met een smartwatch en praat erover met je arts.

Je vitaliteit terugvinden is vooral een kwestie van mogelijkheden vinden die op jouw lijf geschreven zijn!

2. Neem je eetpatroon onder de loep en eet zo weinig mogelijk suiker om je fitter te voelen3

Dankzij onbewerkte, vezelrijke en gevarieerde voeding voel je je de hele dag door fit. Bewerkte, suiker- of vetrijke voeding is daarentegen nefast voor je energiepeil. Eet met name zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Begin je dag liever met een goed ontbijt (bijvoorbeeld havermout met fruit en noten) dan met ontbijtkoeken.

Wie genoeg water drinkt, zal ook beter in vorm blijven! (Ontdek de signalen van dehydratatie op onze blog.)

3. Beweeg om loomheid tegen te gaan4,5

Als je weinig fut hebt, lijkt het ondenkbaar dat je zin krijgt om uit je zetel te komen. Als het slecht is gesteld met je conditie, waarom probeer je dan niet eens enkele yogasessies? Een hometrainer, een deskbike of een zitbal kunnen je ook dat eerste duwtje in de rug geven om meer te bewegen en stap voor stap weer actiever te worden.

4. Vitamines om weer fit te worden en te blijven6

Voor wie met een aanhoudende vermoeidheid kampt en voor wie weer aan het sporten gaat of een specifiek dieet volgt, kan een extra boost in de vorm van voedingssupplementen en vitamines het verschil maken. Bij twijfel, kan je raad vragen aan je arts of apotheker.

5. Doe waar je zin in hebt en word weer fit

Het allerbelangrijkste is doen wat je graag doet, wat de vonk weer in je aanwakkert en je zin geeft om te bewegen. Dol op gastronomie? Dan kan je misschien eens op zoek gaan naar lokale specialiteiten van nabije steden en streken. Hou je van dieren? Ga op ontdekking in onze natuurgebieden. Hou je meer van schrijven? Ga op zoek naar het kader voor je volgende roman en bezoek deze plekken. Alles mag!

Voel je je nogal futloos sinds de COVID-19-pandemie? Hoe blijf jij fit? Deel je verhaal met ons op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

REVOGAN LIP-O-VITAMINE C

LIP-O-VITAMINE C bevat liposomaal vitamine C van de nieuwste generatie voor optimale absorptie. Vitamine C is betrokken bij vele biologische processen in ons lichaam. De antioxidantfunctie van vitamine C is onder meer van belang voor het behoud van gezonde cellen en weefsels en de goede werking van het immuunsysteem. Vitamine C draagt daarnaast bij tot vermindering van de vermoeidheid, en tot een normaal energieleverend metabolisme.

1Ingrid Van Langhendonck, Fait-on face à une épidémie de flemme ? So Soir (Le Soir). https://sosoir.lesoir.be/fait-face-une-epidemie-de-paresse
2Hanson J.A., Huecker M.R. Sleep Deprivation. [Updated 2022 Sep 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
3Farhud D.D. Impact of Lifestyle on Health. Iran J Public Health. 2015 Nov;44(11):1442-4.
4de Vries J.D., et al. Exercise to reduce work-related fatigue among employees: a randomized controlled trial. Scand J Work Environ Health. 2017 Jul 1;43(4):337-349.
5Taylor K., Jones E.B. Adult Dehydration. [Updated 2022 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
6Sissons B. The best vitamins and supplements for energy. Medical News Today. October 2019.