Ga naar de inhoud

Vitamine D grondig belicht

Vitamine D wordt vaak genoemd in deze coronapandemie. Ontdek in deze blog meer over de rol van vitamine D, hoeveel we ervan nodig hebben en hoe we er voldoende van kunnen binnenkrijgen.

In tegenstelling tot andere vitamines werkt vitamine D als een hormoon en heeft het heel wat vitale functies voor ons organisme. Ons lichaam maakt deze vitamine van nature uit aan bij blootstelling aan zonlicht. Vervolgens wordt ze gesynthetiseerd en opgeslagen door ons lichaam.

Een vitamine D-supplement wordt voor iedereen aanbevolen

Vitamine D: goed voor de botten, de spieren …

In combinatie met de gezondheidsvoordelen van calcium, beschermt vitamine D onze tanden en de werking van onze botten. Dankzij een optimale dagelijkse inname kan vitamine D osteoporose voorkomen. Deze aandoening veroorzaakt brozere botten en een groter risico op breuken. Daarnaast beschikt deze vitamine over nog vele andere gezondheidstroeven voor ons lichaam. Ze stimuleert de spieren. Ze versterkt ook ons immuunsysteem en onze natuurlijke afweer, wat ervoor zorgt dat ons metabolisme beter kan vechten tegen virussen, ziekten en andere infecties.

Studies die momenteel nog worden uitgevoerd, lijken erop te wijzen dat vitamine D ook in bepaalde mate bescherming kan bieden tegen bepaalde ernstige ziektes(1). Een vitamine D-tekort kan trouwens leiden tot een aanzienlijk hoger risico op een COVID-19-besmetting en tot een ernstiger ziekteverloop.(2)

Vitamine D: een tekort komt heel vaak voor

2/3 van de dagelijkse behoefte aan vitamine D wordt aangemaakt door de huid tijdens blootstelling aan zonlicht. Voeding moet het overige derde deel aanleveren.

De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine D zijn:

  • vette vis (haring, sardientjes, zalm …)
  • eieren
  • kaas
  • vlees.

Een vitamine D-tekort komt heel vaak voor want we maken er onvoldoende van aan, vooral tijdens de winter. De hoeveelheid die onze voeding aanbrengt, volstaat bovendien niet om het gebrek aan zonlicht te compenseren. Daarom wordt een vitamine D-supplement aanbevolen voor de hele Belgische bevolking.

Vitamine D: COVID-19 en het dagelijks leven

In de COVID-19-pandemie wordt vitamine D vaak genoemd omdat het kan helpen om het virus op afstand te houden als je een verhoogde dosis inneemt. Deze vitamine ondersteunt immers ons immuunsysteem. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verklaart dat een dagelijkse inname van vitamine D tot 100 µg als veilig kan worden beschouwd (merk op dat in België een dosis tot 75 µg toegelaten is in voedingssupplementen). We moeten evenwel voorzichtig blijven: vitamine D beschermt niet even doeltreffend als een vaccin!

Bij ons beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) vanaf de geboorte dagelijks een supplement aan(3), van 10 µg/dag (400 UI) bij kinderen en van 10 µg tot 15 µg (600 UI) bij jongvolwassenen tot de leeftijd van 18 jaar, al naargelang de individuele blootstelling aan zonlicht. Voor volwassenen raadt de HGR een dagelijks supplement aan van 10 µg/dag, en van 15 µg/dag voor wie risico loopt op osteoporose, en tot 20 µg/dag (800 UI) voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven (HGR, 2016). Vitamine D als bondgenoot dus van het hele gezin!

Neem jij voldoende vitamine D in? Kom en vertel erover op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

SELENIUM-ACE+D+Zn

De vernieuwde Selenium-ACE+D+Zn is een uiterst volledige en unieke één-per-dag formule, een combinatie van de zes belangrijkste antioxidanten, waarbij vitamine D samen met selenium, zink en de vitamines A en C onder meer de goede werking van het immuunsysteem ondersteunen. Uitermate geschikt als dagdagelijks ritueel het hele jaar door, maar ook net voor en tijdens de winterperiode, tijdens periodes van stress en vermoeidheid …

Chauhan K, Shahrokhi M, Huecker MR. Vitamin D. [Updated 2021 Aug 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/
(1)Gil et al., Vitamin D: classic and novel actions, Ann Nutr Metab 2018 ; 72 : 87-95.
(2)Mercola J, Grant WB, Wagner C. Evidence regarding vitamin D and risk of COVID-19 and its severity. Nutrients 2020;12:E3361.
(3)https://www.health.belgium.be/nl/advies-9620-vitamine-d-zink-en-covid-19