Ga naar de inhoud

Varia dieet voeding

Natriumarm – Minder Zout

We eten gemiddeld 10 gram zout per dag. Ons lichaam heeft maar 1 – 3 gram zout (400 – 1200 mg natrium) per dag nodig. We gebruiken dus vijf keer zoveel zout dan ons lichaam nodig heeft.

Wettelijke claims:

  • Natriumarm of zoutarm = minder dan 0,3 gram zout per 100 gram.
  • Zeer laag natrium- of zoutgehalte = minder dan 0,1 gram zout per 100 gram.
  • Natriumvrij of zoutloos = minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram.
  • Geen natrium / zout toegevoegd = er is geen zout toegevoegd, het product bevat maximaal 0.3 gram zout per 100 gram.

Minder vet

De claim vetarm mag gebruikt worden voor maaltijden en producten wanneer deze minder dan 3 gram vet per 100 gram bevatten.

Onbewerkte groenten, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kan u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kan u gewoon blijven gebruiken. Kruiden en specerijen geven kleur, geur en smaak aan het eten.

Vegan

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon.

“Wat eet je dan wel nog?!” is de meest gehoorde spontaan opwellende vraag. Met een enorme verscheidenheid aan gezonde vegan basisproducten zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden kan je eindeloos combineren en heerlijke gerechten klaarmaken.

Vegetarisch

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt.

Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten. Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.

Eiwitarm – Eiwitbeperkt

Eiwitten zijn belangrijk voor onze lichaamscellen en zijn daardoor noodzakelijke voedingsstoffen. Eiwitten krijgen we gelukkig dagelijks binnen via onze voeding. Stoornissen in het eiwitmetabolisme veroorzaken klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn en moeheid. Een eiwitbeperkt of eiwitarm dieet volgen is noodzakelijk en helpt complicaties te voorkomen.

In brood, aardappelen en groenten zit er weinig eiwit. Voedingsmiddelen waar geen eiwit in zit zijn thee, koffie, limonadesiroop, honing, olie, suiker, jam en fruit. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, gevogelte, melkproducten, peulvruchten, …