Ga naar de inhoud

Suikarm – Suikervrij – Met zoetstof

Wat is suiker?

Suiker is een belangrijke bron van energie voor het lichaam, maar te veel suiker eten is niet goed voor onze gezondheid (de Belg eet gemiddeld 75 g toegevoegde snelle suikers per dag).

Minder of geen suiker eten biedt voor veel mensen voordelen waardoor steeds meer mensen bewust minder suikers gaan eten.

Suikers hebben een zoete smaak en zijn van nature in de voeding aanwezig (bv. glucose en fructose in fruit, lactose in melk).

Bij de maaltijdbereiding en in voedingsmiddelen worden er ook vaak suikers toegevoegd. Deze toegevoegde suikers zijn sucrose (sacharose) of tafelsuiker maar ook dextrose (druivensuiker), fructose, maltose, siroop, stroop, honing, kokosbloesemsuiker, invertsuiker of melasse. Zij bestaan vooral uit mono- en disachariden zoals glucose, fructose of een combinatie daarvan.

Suikerarm versus Suikervrij

Suikerarm eten wil zeggen dat de voeding weinig suikers bevat. Een suikerarm dieet wordt ook wel een suikervrij dieet genoemd. Maar omdat suiker van nature aanwezig is in groenten, fruit en zuivel, is volledig suikervrij eten en drinken onmogelijk. Bovendien zijn deze voedingsmiddelen ook een bron van vitaminen, mineralen en vezels en zijn ze belangrijk voor onze gezondheid.

Suiker wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd omwille van de textuur, kleur, smaak en de houdbaarheid. Niet alleen in vruchtensappen, limonades, gebak … maar ook in producten waar je het niet van vermoedt zoals onder andere charcuterie, soep- en sauspoeders …. Suikers zitten soms ook een beetje verstopt!

Indien voeding gezoet is met zoetstof moet dit ook steeds aangegeven zijn. Zoetstof als vervanging van suiker. bv. maltitol, sorbitol.

Wie dus voor de gezondheid wil of moet suikerarm of suikervrij eten, zal het totaal aantal suikers moeten verminderen en kiezen voor deze voedingsmiddelen waarvan het natuurlijke suiker niet te hoog ligt, minder geraffineerde suiker toevoegen aan de bereidingen of de maaltijden en producten kiezen met minder toegevoegde suikers.

Om de consument zo goed mogelijk te helpen, worden de verpakkingen voorzien van gezondheidsclaims.

Gezondheidsclaims bij voeding

  • Suikerarm -> minder dan 5 gram suiker per 100 gram of minder dan 2.5 gram per 100 milliliter.
  • Suikervrij -> het suikergehalte is maximaal 0.5 gram per 100 gram of 0.5 gram per 100 milliliter.

Eet bewust, leef gezond. Wat u zelf kan doen.

  • Drink voldoende water.
  • Doe voldoende lichaamsbeweging, ongeveer een half uurtje per dag. Samen met een gezonde, evenwichtige voeding voorkomt dat het risico op overgewicht.
  • Zorg dat je gewicht binnen de grenzen blijft en eet energiebeperkt. Vet, suiker en alcohol leveren de meeste calorieën. Sla nooit een maaltijd over.
  • Eet bewust en evenwichtig. Kies voor complexe koolhydraten zoals in brood, granen, deegwaren, … en beperk enkelvoudige suikers: mono- en disachariden zoals in snoep, frisdrank, suiker, graanstropen, …
  • Zorg voor een betere stoelgang door meer vezels te eten. Rauwkost is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en is een ideale hongerremmer.
  • Vermijd zowel teveel vet als verzadigd vet.
  • Kies voor veilige suikervervangers als bron van zoet. Zij leveren minder calorieën.
  • zijn gezoet met veilige zoetstoffen: opmerkelijk minder snelle suikers en minder calorieën in vergelijking met een standaardproduct.
  • zijn wetenschappelijk ondersteund
  • zijn geschikt bij dieet
  • hebben aandacht voor vetten en vezels
  • zoet broodbeleg
  • confituur
  • chocopasta
  • hazelnootpasta
  • speculoospasta
  • siroop
  • chocolade
  • koekjes
  • fruitconserven
  • toppings
  • zoetstof
  • gebak
  • ijs…

ALLSAN staat voor gezonde producten met meer vezels, minder calorieën, minder suikers en zonder kunstmatige zoetstoffen. Kortom ALLSAN is gezonde voeding voor iedereen en voor elke dag.

ALLSAN kan door zijn specifieke samenstelling bijdragen tot een fitter lichaam en meer vitaliteit. Kies voor een gezondere levensstijl met meer vezels en minder suikers.