Zonneallergie: als je huid allergisch is voor de zon
In de zomer wil je graag een bruin kleurtje! Als je wat zonnestralen wilt meepikken, reageert je huid echter al snel: rode vlekken, bultjes, jeuk … Allemaal symptomen van een zonneallergie. Waar komt deze allergie vandaan? En hoe kan je je huid wat sparen om met een gerust hart van het mooie weertje te genieten?
Wacht jij elk jaar vol ongeduld op de eerste zonnestralen om een zomers kleurtje op je huid te toveren? Wacht even! Voordat je je in je ligstoel neervlijt, moet je weten dat het wel die stralen zijn die een zonneallergie veroorzaken. Vooral als je lang in de zon ligt! Zo’n huidaandoening komt immers vooral voor na de eerste keren dat je lang in het zonnetje vertoeft, terwijl je huid na de lange winter nog bleek is.
Meer bepaald UVA-stralen zijn daarvoor verantwoordelijk. Die stralen dringen diep door in onze huid, verstoren ons immuunsysteem en beschadigen onze cellen.
Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?
Zonneallergie komt vooral voor bij vrouwen tussen 25 en 40 jaar oud, en bij mensen met een bleke huid. De allergie uit zich met bultjes en rode vlekken die soms voor veel jeuk zorgen. De lichaamsdelen die het meest te lijden hebben onder deze allergie zijn het decolleté, de armen en de benen. Het gelaat en de handen blijven daarentegen meestal gespaard aangezien die lichaamsdelen het hele jaar door regelmatig in contact komen met zonnestralen (zelfs op een bewolkte dag).
Bouw het zonnen heel geleidelijk op
Zonneallergie: hoe te behandelen?
Zodra er zonneallergie optreedt, is het raadzaam om de schaduw op te zoeken tot de huidletsels volledig verdwenen zijn. Doorgaans duurt dat een tiental dagen. Als de huidletsels je echter te veel ongemak bezorgen, kan je arts je het volgende voorschrijven:
– een antihistaminicum, oraal in te nemen, om de allergie tegen te gaan,
– een cortisonezalf, die ontstekingsremmend werkt, lokaal aan te brengen op de letsels. Houd er rekening mee dat je beter niet in de zon komt nadat je de crème hebt aangebracht, want anders loop je het risico op huidvlekken die niet meer verdwijnen. Raadpleeg de bijsluiter of vraag advies aan je arts of apotheker.
Zonneallergie vermijden? Zet in op preventie!
De beste manier om zonder huidperikelen van het zonnetje te genieten, blijft preventie. Daarom bouw je best heel geleidelijk aan het zonnen op. Zo kan je beginnen met enkele minuten per dag om je huid niet te bruusk te overladen met zon. Breng eveneens om de twee uur een zonnecrème aan met beschermingsfactor (SPF) 30 of meer. Verder kan een kuur met antioxidanten (bètacaroteen, selenium …) je huid van binnenuit een boost geven.
Als je veel last hebt van je allergie, kan je arts je bovendien het volgende voorschrijven vóór de blootstelling aan de zon:
– een orale behandeling, zoals een geneesmiddel tegen malaria met een ontstekingsremmende werking,
– enkele beurten PUVA-therapie (belichting met medische UV-stralen bij een dermatoloog), die het natuurlijke afweersysteem van de huid verbeteren en zorgen voor minder afweerreacties van het lichaam tegen de zon.
Goed nieuws: een zonneallergie slaat meerdere jaren na elkaar toe, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf
Zin in meer tips voor zijdezachte voetjes of voor glanzend gezond haar? Neem snel een kijkje in onze rubriek Schoonheid! En aarzel niet om lid te worden van onze community op Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
Selenium ACE+D®
Dit voedingssupplement met selenium en vitamines A, C, E en D heeft een antioxiderende werking, geeft je weerstand een boost, beschermt tegen celveroudering en vermindert vermoeidheid. Uitermate geschikt om zich te beschermen tegen veroudering en bij langdurige blootstelling aan de zon. Ook prima voor wie rookt, onevenwichtig eet of vaak alcohol drinkt.
Lees meer