logo


 Terug naar blog overzicht

Zijdezachte voeten, zonder eelt!

Nu het opnieuw mooi weer wordt, dragen we weer open schoenen die onze voeten fris houden! Maar wat als ruwe eelt jouw voeten ontsiert? Hoe ontstaat eelt? En hoe geraak je ervan verlost? Op naar zachte voetjes!

Eelt is een lokale verdikking van de huid. Je kan eelt herkennen aan twee dingen: het is een harder stuk huid en het heeft een geelachtige kleur. Eelt ontstaat meestal op de voeten, meer bepaald op de hiel of in de zone tussen de tenen en de voetholte. Eelt kan eveneens voorkomen op de handen, als gevolg van repetitieve handenarbeid.

Wat zijn de oorzaken van eelt?

Eelt kan door allerlei oorzaken ontstaan, maar meestal ligt veelvuldige druk en/of wrijving aan de basis:

  • Het dragen van niet aangepast schoeisel: met hoge hakken of een puntige neus, te groot, met een te dunne of te harde zool …
  • Het dragen van schoenen zonder sokken.
  • Een afwijking aan de voeten (bv. platvoeten of holvoeten).
  • Een regelmatige druk op de voetzool. Bijvoorbeeld, als je vaak rechtop moet staan voor je job of als je overgewicht hebt.
  • Een droge huid (komt vaak voor als je een dagje ouder wordt).

Eelt ontstaat als bescherming van de huid tegen ontsteking als gevolg van schadelijke invloeden van buitenaf. De dode huidcellen die normaal gezien verwijderd worden dankzij het natuurlijke afschilferingsproces – de zogenaamde ‘huidschilfers’ (of epitheelcellen) – stapelen zich op het huidoppervlak op. Tegelijkertijd worden vlak daaronder voortdurend nieuwe cellen aangemaakt. Resultaat: een verdikking van de huid! De voornaamste epitheelcellen zijn de keratinocyten. De keratine waaruit ze bestaan, is een krachtig eiwit dat de huid beschermt tegen schadelijke externe invloeden.

Een thuisbehandeling kan volstaan om eelt weg te krijgen

Hoe kan je eelt verwijderen?

Een lichte vorm van eelt is normaal en kan een beschermend effect hebben op de huid. Maar als je huid veel eelt vertoont, kan je maar beter je voeten goed verzorgen:

  • Hydrateer je voeten dagelijks met een voedende crème, alsook met een meer specifieke verzorging, zoals hydraterende sokken.
  • Verwijder het eelt met behulp van een eeltrasp – doe dat één tot twee keer per week na het douchen.
  • Trakteer jezelf op een pedicure in een instituut, als je jezelf eens in de watten wilt leggen of als je je voeten liever toevertrouwt aan een professional.

Moet je een specialist raadplegen?

Doorgaans is eelt enkel ontsierend en onaangenaam om aan te raken. In dat geval kan een goede thuisbehandeling volstaan om het eelt weg te krijgen.
Eelt kan echter ook leiden tot kloven (die soms bloeden) of likdoorns/eksterogen (een pijnlijkere vorm van eelt, met een pit die in de diepere huidlagen drukt). Als je te veel last hebt, aarzel dan niet om je huisarts of een podoloog te raadplegen.
In bepaalde gevallen is aangepast schoeisel of een chirurgische correctie van de voetafwijking nodig.

Meer info

Wil je nog meer stralen, helemaal van kop tot teen? Ga dan verder op verkenning in de rubriek Schoonheid van onze blog, en sluit je bij ons aan op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

VitaDermologie® Ultra-hydraterende sokken

De VitaDermologie® sokken zijn speciaal ontworpen voor een diepgaande hydratatie van de huid van je voeten. Ze bevorderen de celvernieuwing en voeden en beschermen de huid, zodat die beter bestand is tegen de effecten door veroudering, droogte en ruwheid.

Lees meer