logo


 Terug naar blog overzicht

Voorkom type 2 diabetes, samen met je gezin!

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dit jaar wil de Internationale Diabetes Federatie de nadruk leggen op de rol die het gezin kan spelen bij de preventie van type 2 diabetes. Want samen staan we sterk!


De laatste jaren is het aantal gevallen van type 1 en type 2 diabetes gestegen. Vandaag hebben wereldwijd 425 miljoen volwassenen diabetes, dat is één op de elf mensen. En volgens de laatste voorspellingen zal dat cijfer tegen 2030 nog stijgen tot 522 miljoen1. Preventie is dus van essentieel belang!

De strijd aangaan met type 2 diabetes

Type 2 diabetes komt het meest voor, aangezien 90% van de diabetespatiënten dit type diabetes heeft. De ziekte ontstaat meestal bij mensen ouder dan 40 jaar. De oorzaak? De cellen bieden weerstand aan insuline en bovendien produceert de pancreas minder insuline. Er is trouwens een verband tussen het toenemende aantal diabetespatiënten en de stijging van het aantal mensen met obesitas. 80% van de mensen met type 2 diabetes heeft immers obesitas. Dat is vooral te wijten aan een sedentaire levensstijl en een te vetrijke voeding. Allemaal slechte gewoontes die je kunt vermijden … samen met je gezin!

“Je kan type 2 diabetes vermijden door gezonder te gaan leven.”

Gezonde maaltijden delen

Voorkom type 2 diabetes, samen met je gezin!

80% van de gevallen van type 2 diabetes kun je vermijden door een gezonde levensstijl. Tracht vooral niet te veel aan te komen. Kies daarom voor gezonde maaltijden … die je thuis kunt delen met je gezin! Enkele tips:

  • geef de voorkeur aan voeding zonder toegevoegde suikers,
  • verkies complexe suikers: brood, deegwaren, granen, aardappelen, bananen, kastanjes …
  • beperk enkelvoudige suikers: snoep, frisdranken, gebak, suikerklontjes, tarwestroop …
  • eet voedingsvezels: rauwkost, appelen, peren, sinaasappelen …
  • vermijd verzadigde vetten: charcuterie, vlees, palm- en kokosolie …
  • ga voor onverzadigde vetten: vis, plantaardige oliën (zonnebloem-, olijf- en arachideolie …), oliehoudend voedsel (noten, pijnboompitten …),
  • drink minder alcohol,
  • eet geen snacks.

Samen bewegen

Wil je gezond leven? Dan moet je ook bewegen! Door regelmatig te bewegen, kun je jezelf beschermen tegen obesitas, dat vaak in verband staat met diabetes. Dat is al heel wat, maar er is nog meer … Beweging verhoogt ook de spiermassa, verlaagt de bloeddruk en verbetert het bloedvetgehalte. Het heeft dus heel wat voordelen! Er wordt aanbevolen om iedere dag een halfuur te bewegen. En ook dat kun je samen met je gezin doen! Enkele ideetjes: een boswandeling of fietstochtje maken, een namiddagje zwemmen, ’s ochtends in de tuin werken … Geniet samen van die goede gewoontes!

Diabetes opsporen

De helft van de mensen die lijden aan diabetes weet niet dat ze de ziekte hebben1. Type 2 diabetes kan immers meerdere jaren, zelfs tientallen jaren, stil aanwezig zijn. Een vroegtijdige behandeling is nochtans essentieel om complicaties te vermijden. Tracht dus de eerste tekenen van diabetes te herkennen en op die manier de ziekte op te merken bij een familielid. Moedig je gezinsleden ook aan om zich te laten testen. Dat is vooral van belang voor personen ouder dan 45 jaar met overgewicht, want zij lopen het meeste risico. Diabetes kan gemakkelijk worden opgespoord door een nuchter bloedstaal te laten afnemen. Het is aangeraden om dat één keer per jaar te laten doen. De diagnose wordt gesteld wanneer bij twee bloedafnames de bloedsuikerwaarde hoger of gelijk is aan 126 mg/dl.

Sources
1Diabetes concerns every family, campagnegids 2018 – Internationale Diabetes Federatie.

Wil je nog meer gezondheidstips voor het hele gezin? Neem dan een kijkje op onze sociale media: Facebook et Instagram!

Gerelateerde producten

Chocoladepasta met honingaroma Prodia®

Het broodbeleg van Prodia®, met zoetstoffen, heeft een extreem laag vetgehalte. Een interessant en hoogwaardig alternatief voor zoet broodbeleg!

Lees meer