logo


 Terug naar blog overzicht

Voedselallergieën: houd de allergenen in het oog

De voorbije 30 jaar is het aantal voedselallergieën gestaag gestegen. Ontdek de voornaamste allergenen en hoe ze op de etiketten van voedingsmiddelen moeten vermeld staan.

Een voedselallergeen is een stof die een allergie, dus een reeks reacties van ons immuunsysteem, op gang brengt, meestal na de inname in ons organisme, maar dat kan ook na huidcontact of inhalatie.

Een allergische reactie bestaat uit twee fasen:

  • een eerste fase van sensibilisatie zonder symptomen, maar waarin er in het organisme wel al een abnormale reactie op het allergeen plaatsvindt;
  • een tweede fase bij een nieuw contact met het allergeen, die een onmiddellijke reactie uitlokt, 10 tot 20 minuten na blootstelling, of een uitgestelde reactie, 4 tot 6 uur na blootstelling.

Wereldwijd zijn momenteel meer dan 160 voedselallergenen gekend. In België is 2 tot 3% van de volwassenen en 10% van de kinderen allergisch voor een of meerdere voedselallergenen.

Sinds enkele jaren zien we nieuwe voedselallergieën opduiken

De meest voorkomende voedselallergenen

In Europa zijn de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen die voor ei, koemelk en aardnoten. Volwassenen zijn daarentegen vaker allergisch voor vers fruit (appel, kers, perzik, abrikoos, avocado, banaan, kastanje, kiwi, exotisch fruit), aardnoten, gedroogd fruit en groente (wortel, selder, venkel, kervel). Daarnaast zien we sinds enkele jaren ook nieuwe voedselallergieën opduiken. Het gaat onder meer om allergieën voor boekweit, weekdieren, quinoa en sinaasappel. De behandeling van een voedselallergie bestaat er voornamelijk in het/de betreffende allerge(e)n(en) uit het dieet te schrappen. Daarom is het belangrijk om te letten op de samenstelling van voedingsmiddelen. Let op voor verborgen allergenen!

Voedselallergenen: vermelding op etiketten

De 14 meest voorkomende allergenen moeten verplicht vermeld staan op de etiketten van voedingsmiddelen.  Het gaat om: gluten, schaaldieren, weekdieren, ei, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selder, mosterd, sesamzaad, lupine en sulfiet.

Zodra een van deze allergenen wordt gebruikt bij de bereiding van een product, of ze nu puur worden verwerkt (bv. noten, eieren …) of nadat ze een bewerking hebben ondergaan (bv. lecithine uit soja, melkwei …), moeten ze verplicht opgenomen worden in de ingrediëntenlijst met een duidelijke verwijzing naar het betreffende allergeen.

Bij voorverpakte levensmiddelen moeten de allergenen vermeld staan op de ingrediëntenlijst. De naam van het allergeen moet in vet, in kleur of in hoofdletters gedrukt staan.

Bij niet-voorverpakte levensmiddelen is enkel een vermelding van de allergenen verplicht.

Bron:
Vermelden van allergenen in niet-voorverpakte levensmiddelen: goedkeuring van de toepassingsmodaliteiten.
https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/nota_nl.pdf

Heb jij een of meerdere voedselallergieën? Deel je verhaal op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

ALLSAN® BROODBELEG

Allsan® broodbeleg staat voor heerlijk veel fruit en vezels. Lekker op de boterham, maar ook op pancakes, in yoghurt of kaas. Allsan® broodbeleg met 40% minder calorieën en 30% minder suikers bevat maar liefst 70% fruit en is bovendien verrijkt met oplosbare maïsvezels.

Lees meer