logo


 Terug naar blog overzicht

Voedselallergie of voedselintolerantie: maak het onderscheid

Voor wie lijdt aan een voedselintolerantie of -allergie, is eten niet altijd een pretje … Maar wat is nu juist het verschil tussen deze twee medische begrippen? We maken een en ander duidelijk zodat je deze twee aandoeningen beter begrijpt en niet langer met elkaar verwart.

Een allergie is een afweerreactie van het lichaam tegen een vreemde indringer, die doorgaans onschuldig is. Het gaat dan ook om een overmatige en ongepaste reactie van het immuunsysteem. De vreemde stof wordt hierbij als een bedreiging (allergeen) beschouwd en om die te elimineren maakt het immuunsysteem antistoffen aan. Die liggen aan de basis van de allergische reactie. De allergie kan tot uiting komen in verschillende vormen: roodheid van de huid, jeukende ogen, niezen …

Voedselintolerantie, een tekort aan enzymen

Bij een voedselintolerantie daarentegen komt het immuunsysteem niet tussen. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat het enzym, dat noodzakelijk is voor de afbraak van bepaalde voedingsstoffen, te weinig of niet langer wordt aangemaakt door het spijsverteringsstelsel. Bijgevolg worden deze voedingsstoffen niet goed verteerd en hopen ze zich op in de darmen. Dat leidt tot ongemakken, zoals buikpijn of een opgezette buik.

Nachtelijke krampen zijn vaak onschuldig. Aarzel echter niet om je arts te raadplegen.

Voedselintolerantie, het voorbeeld van lactose

Lactose-intolerantie is een van de meest voorkomende voedselintoleranties. Concreet? Wie lactose-intolerant is, heeft een tekort aan lactase. Lactase is een enzym dat wordt afgescheiden door de dunne darm en dat instaat voor de afbraak van lactose (melksuiker). Dit enzym zorgt eveneens voor een vlotte vertering van lactose. Wanneer het lichaam minder of geen lactase meer aanmaakt, wordt de lactose niet goed verteerd en hoopt er zich een te grote hoeveelheid lactose op in het lichaam. Dat kan leiden tot een opgezette buik, gasvorming, buikpijn en diarree.

Hoe vind je de oorzaak van de allergie?

Om te diagnosticeren welk(e) voedingsmiddel(en) verantwoordelijk is voor de allergie, zal de arts aan de patiënt eerst vragen stellen over de aard en het herhalend karakter van de symptomen, over zijn eetgewoontes en over de atopische(1) anamnese van de patiënt en zijn familie … De arts kan vervolgens een bloedafname voorschrijven om de hoeveelheid IgE (allergische antistoffen) te meten, maar hij kan ook een priktest laten uitvoeren. Dat is een huidtest waarbij er op de huid een druppel met de vermoede allergenen wordt aangebracht. Daarna wordt er doorheen de druppel in de huid geprikt met een fijn naaldje, waardoor de allergenensubstantie in de huid wordt opgenomen. Als er oedeem of roodheid optreedt op de plaats van de prik(jes), wijst dat op een allergie voor de betrokken substantie.

 (1)Atopisch: een erfelijke aanleg om overgevoeligheidsverschijnselen te ontwikkelen. 

Heb jij een voedselallergie of -intolerantie? Deel je ervaring met onze Revogan-community op Facebook en Instagram!

 

Gerelateerde producten

Digest-OK

Voor mensen met een moeilijke spijsvertering. Het bevat: heemst, die de spijsvertering ondersteunt; lactase, die de vertering van lactose bevordert bij mensen die deze stof moeilijk verteren; amylase, lipase, protease, hemicellulase, alpha-galactosidase, die zorgt voor de vertering van de complexe koolhydraten in de voeding; L-glutamine.

Lees meer