Voeding die een boost geeft aan je immuunsysteem
Ben je gek op eten? Dan heb ik goed nieuws! Sommige voedingsmiddelen prikkelen niet alleen onze smaakpapillen, ze bevatten ook nog eens vitamines en sporenelementen die onze afweer versterken. Over welke voedingsmiddelen gaat het?
Het immuunsysteem kan men vergelijken met een veiligheidsdienst die in het lichaam ‘patrouilleert’ en het beschermt tegen externe indringers (virussen, bacteriën en parasieten). Om het immuunsysteem te versterken, is het noodzakelijk om voor gezonde en evenwichtige voeding te kiezen.
Wat staat er op het menu voor ons immuunsysteem?
Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam energie nodig. Die energie haalt het in eerste instantie uit onze voeding. Voeding die rijk is aan vitamines en mineralen (ijzer, selenium, zink, …) zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem. Wie daaraan een tekort heeft, krijgt een zwakker immuunsysteem, dat zich minder goed kan verdedigen. Wat moet er dan op het menu staan? Er zijn verschillende voedingsmiddelen die ons immuunsysteem een boost kunnen geven:
- oranjekleurige groenten en fruit, melkproducten en de lever van dieren (vooral levertraan), die vitamine A bevatten;
- gekleurde en rauwe groenten en fruit, die een bron zijn van vitamine C;
- schaal- en schelpdieren, en noten, die koper bevatten;
- peulvruchten (gedroogde bonen, gedroogde erwten, linzen), bloedworst en rood vlees, want daarin zit ijzer;
- eieren, asperges, broccoli en kaas voor hun hoog gehalte aan selenium;
- schaal- en schelpdieren, vlees en oesters, want daarin is zink te vinden.
Om die voedingsstoffen zo goed mogelijk te behouden, is het best om ze op een lage temperatuur klaar te maken (stomen op lage temperatuur, stoven of in de oven op maximum 85°).
“”Voeding die rijk is aan vitamines en mineralen (ijzer, selenium, zink, …) zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem.”
Neen tegen bewerkte voedingsmiddelen
Bewerkte voedingsmiddelen zijn zeker minder gezond. Denken we maar aan industriële producten (pizza, chips, hamburgers, gebak, frisdranken) of aan frituurvet. Die voedingsmiddelen bevatten veel toxines en zijn moeilijker te verwerken door de lever. Ze vervuilen het lichaam en verzwakken het immuunsysteem, waardoor het kwetsbaarder wordt voor indringers. Kies dus best voor voedingsmiddelen die niet industrieel bewerkt werden!
Vitamine D: een buitenbeentje
De vitamines en sporenelementen die noodzakelijk zijn voor een goede werking van het immuunsysteem kunnen we dus vinden in onze voeding, maar vitamine D vormt hierop een uitzondering. Onze huid maakt vitamine D aan door blootstelling aan de zon. In ons land is voldoende zonlicht echter geen evidentie! Daarom wordt er aanbevolen om een flink deel van het jaar voedingssupplementen te nemen.
Koppel het nuttige aan het aangename
Even geen inspiratie? Hier volgen enkele ideetjes die uw immuunsysteem een boost geven:
- pompoensoep met cashewnoten en zonnebloempitten,
- groentesoep of -sapjes,
- zachtgekookte eitjes bij het ontbijt, met verse groene pesto,
- volkorentagliatelli met champignons …
Die gerechten zijn niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook heel lekker!
Voedingssupplementen geven een steuntje in de rug
Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt voldoende voedingsstoffen en vitamines naar binnen. In ons dagelijks leven is er echter soms een gebrek aan tijd of energie, waardoor het niet eenvoudig is om iedere dag gevarieerd en gezond te eten. Op zulke momenten kunnen voedingssupplementen een uitkomst bieden.
Naast een gezonde voeding is het tevens belangrijk om iedere dag genoeg te bewegen. Rust ook voldoende, leer met stress omgaan dankzij meditatie, doe aan yoga, … Dat draagt allemaal bij aan de goede werking van het immuunsysteem!
Bron: Françoise Delaude, die advies geeft over menselijke voeding, is docente aan het CERDEN (Europees centrum voor onderzoek, ontwikkeling en vorming op het gebied van voeding en voedingstherapie).
Gerelateerde producten
Selenium ACE+D®
Wil jij jouw immuunsysteem een boost geven? Het voedingssupplement Selenium ACE+D® draagt bij tot een goede werking van het immuunsysteem en vermindert vermoeidheid.
Lees meer