Vitamine A: waar is het goed voor?
Vitamine A is niet alleen bekend om zijn gunstige invloed op de ogen maar is ook uitstekend voor de huid en het immuunsysteem. Wat is het geheim? In welke voedingsmiddelen zit vitamine A?
Vitamine A bestaat in twee vormen. Retinol stemt overeen met de actieve vorm van vitamine A en kan rechtstreeks door het lichaam opgenomen worden. Provitamine A of bètacaroteen is de krachtigere precursor van vitamine A. Deze stof wordt door de lever omgezet in vitamine A naargelang de behoeftes van het lichaam. Er bestaan ook synthetische derivaten van vitamine A, die we retinoïden noemen.
“Retinol bestrijdt de veroudering van de huid”
Waar is vitamine A goed voor?
Vitamine A biedt verschillende gezondheidsvoordelen:
- Ondersteuning van het immuunsysteem,
- Weldoend voor de ogen,
- Behoud van gezonde slijmvliezen,
- Vitamine A zorgt voor een gezonde huid. Bètacaroteen is vooral gekend voor het activeren van de aanmaak van melanine, het biologische pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur, de vorming van schoonheidsvlekjes en het bruinen bij blootstelling aan de zon. Bovendien ondersteunt bètacaroteen de natuurlijke beschermingsfuncties van de huid.
“Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A naargelang de behoeftes van het lichaam”
Waar vinden we vitamine A?
Retinol zit in lever, zuivelproducten, eieren (vooral de dooier) maar ook in visolie. Provitamine A, dat door het lichaam vervolgens in retinol wordt omgezet, vinden we uitsluitend in voedingsmiddelen van plantaardige herkomst, met uitzondering van boter en eieren. Verder zit het vooral in verschillende soorten fruit en groenten: wortel, spinazie, zoete aardappel, tomaat, paprika, mango, meloen, abrikoos, enz. of slasoorten zoals waterkers, veldsla of paardenbloem. Voor een optimale absorptie door het lichaam moet het bètacaroteen gecombineerd worden met vetstof: noten, amandelen, hazelnoten, olijfolie, raapzaadolie, …