logo


 Terug naar blog overzicht

Vezels, het geheim voor een betere nachtrust

Volgens een recent onderzoek krijg je een betere slaapkwaliteit als je ’s avonds vezels eet. Maar wat zijn vezels nu precies en waar kun je ze vinden? Ontdek al onze tips voor een betere slaap dankzij de juiste voeding.

B eslommeringen op het werk, eindeloze huishoudelijke taken, zorgen over de kinderen … Onze hersenen werken tegen 100 per uur en dan is het niet altijd gemakkelijk om rustig in slaap te vallen! Je bent echt niet de enige met dat probleem. Slechts 10% van de 2300 Belgen die in een Newpharma-enquête ondervraagd werden, zegt dat ze genoeg slapen. En driekwart zegt dat ze last hebben van slapeloosheid. Wat is dan de mirakeloplossing om beter te kunnen slapen? Misschien ligt het antwoord daarop wel in onze voeding …

Het effect van voeding op onze slaap

Talrijke onderzoeken1 hebben het aangetoond: onze voeding heeft een invloed op onze slaap. Dat betekent dus dat sommige voedingsmiddelen de kwaliteit van onze nachtrust verbeteren of verslechteren. We weten allemaal dat we te vette voedingsmiddelen (gefrituurde snacks, chips, vet vlees …) ‘s avonds maar beter vermijden, want anders moet onze spijsvertering een groot deel van de nacht blijven werken. Ook het drinken van koffie of alcohol voor het slapengaan verstoort onze slaap. Maar wat veel mensen niet weten, is dat vezels ervoor zorgen dat we slapen als een roosje.

Hoe hoger de vezelinname, hoe langer de herstellende en diepe slaap duurt.

Pour mieux dormir, mangez des fibres

Vezels … wat zijn dat?

Tijdens deze studie over vezels2 stelden de onderzoekers vast dat mensen die ‘s avonds geen of weinig vezels hadden gegeten een lichte en weinig herstellende slaap hadden. Hoe meer vezels ze innamen, hoe langer de herstellende en diepe slaap duurde. Vezels zijn plantaardige deeltjes die ons lichaam niet verteert, maar die noodzakelijk zijn voor een goede darmtransit. Bovendien verhogen vezels het volume van het voedsel in de maag, waardoor ze voor een verzadigingsgevoel zorgen en het risico op overvoeding beperken.

Waar kunnen we vezels vinden?

Vezels lijken dus een wondermiddel voor een goede nachtrust. Maar waar zitten ze verscholen? Hierna volgt een lijst van voedingsmiddelen die bijzonder vezelrijk zijn:

  • Erwten: rauw of gekookt.
  • Aardappelen: gepureerd, gekookt, gestoomd, gegrild.
  • Spruitjes: geroosterd of gestoomd.
  • Pastinaak: rauw, gestoofd, geroosterd of gestoomd.
  • Spinazie: in salades of gekookt.
  • Volkorenbrood
  • Boontjes, linzen en kikkererwten.
  • Fruit: frambozen, peren met schil, zwarte bessen, braambessen.
  • Droge of gedroogde vruchten: amandelen, dadels of vijgen, pruimen.

Nu je weet waar je vezels kunt vinden, moet je enkel nog aan de slag gaan! Bereid een maaltijd met vezels en wat zetmeel (brood, pasta, rijst …) om je van voldoende energie te voorzien voor de hele nacht. Denk er ook aan dat je best twee à drie uur voor het slapengaan eet, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om de maaltijd te verteren. Tot slot geven we je de tip om vanaf 16 à 17 u je cafeïneconsumptie te beperken. Al die tips moeten je een diepe en verkwikkende slaap bezorgen. Uiteraard op één voorwaarde: dat je geen enkele bron van stress meeneemt naar de slaapkamer!

Bronnen
1Benjamin Guesdon. Contributions à l’étude de l’influence de l’alimentation sur la régulation du sommeil. Life Sciences [q-bio]. INAPG (AgroParisTech), 2006. English. https://pastel.archives-ouvertes.fr/pastel-00001931
2
St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. J Clin Sleep Med 2016;12(1):19–24. http://jcsm.aasm.org/viewabstract.aspx?pid=30412

Gerelateerde producten

Broodbeleg Allsan®

Het broodbeleg Allsan® bevat 30% minder suikers en is een bron van vezels. Zonder bewaarmiddelen. Verrijkt met vezels.

Lees meer