Verteringsproblemen herkennen en verlichten
Opgeblazen gevoel, buikkrampen, vertraagde darmtransit … Heb jij vaak maagklachten, net als één op drie mensen? Wat is er precies aan de hand en wat doe je eraan?
Een virus
Hoe herkennen? Een waterige ontlasting, overgeven, warm aanvoelen, een drukkende pijn in het hoofd, een buik die vervelend doet … Ja hoor, jij hebt vast en zeker een virus te pakken!
Wat doe je eraan? Hier bestaat geen enkel geneesmiddel tegen. Over het algemeen duren de symptomen maar een paar dagen. Hinderen de klachten je in het dagelijks leven, vraag je arts dan om raad. Zo kunnen een aantal geneesmiddelen de symptomen verzachten: medicatie tegen misselijkheid, tegen dunne stoelgang enz. Om uitdroging tegen te gaan, wordt aan volwassenen aangeraden om elke dag minstens 1,5 liter water te drinken.
Lactose-intolerantie
Hoe herkennen? Buikongemak, opgeblazen gevoel, waterige ontlasting, misselijkheid … De symptomen van een lactose-intolerantie manifesteren zich tussen 30 minuten en enkele uren na de inname van lactose. De oorzaak? Een gebrek of tekort aan het lactase-enzym, dat nodig is om lactose af te breken.
Wat doe je eraan? Pas jouw melk(product)consumptie aan en zorg dat je dagelijks voldoende calcium opneemt. Kleine hoeveelheden melk (60 ml) worden meestal goed verdragen. Daarnaast bestaan er lactosevrije boter, room, melk en kaas. Een diëtist kan je helpen bij het opstellen van een aangepast voedingspatroon.
Constipatie
Hoe herkennen? Als het dikkedarmkanaal zijn functie niet goed uitvoert, kan de ontlasting hard worden en soms dagen blijven zitten … vaak met spijsverteringsproblemen tot gevolg.
Wat doe je eraan? Pas je levensstijl aan: een vezelrijk eetpatroon, voldoende drinken, drie keer per week lichaamsbeweging … Allemaal maatregelen die de darmtransit stimuleren.
Voedselvergiftiging
Hoe herkennen? Als je een paar uur na een etentje plots naar het toilet moet hollen, weet je hoe laat het is. Je hebt voedsel gegeten dat besmet was met een bacterie. Onwel worden, braken, waterige ontlasting, een onaangenaam gevoel in de buik, heel warm aanvoelen … zijn typische kenmerken van een voedselvergiftiging.
Wat doe je eraan? De kwaal gaat meestal vanzelf over. Ook hier kunnen geneesmiddelen de symptomen verzachten. Denk eraan, als je last hebt van dunne en waterige ontlasting, is het belangrijk om voldoende te drinken. Je kunt een voedselvergiftiging voorkomen door bij de aankoop van etenswaren op de versheid van de producten te letten en de houdbaarheidsdatum te controleren. Ook een goede basishygiëne in de keuken is vereist.
Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
Hoe herkennen? Buikklachten, afwisselend ontlastingspatroon (dunne ontlasting, dan weer harde ontlasting), opgeblazen gevoel, winderigheid … Iedereen heeft er wel eens last van. Maar bij sommige mensen duiken die symptomen geregeld op, wat op een prikkelbaar darmkanaal wijst. De klachten beginnen vaak tijdens of kort na de maaltijd. Na het toiletbezoek verbeteren de klachten gewoonlijk.
Wat doe je eraan? Er zijn tal van mogelijke oorzaken van PDS. Ook de behandelingsopties zijn legio. Een greep uit de mogelijkheden: stress verminderen, bewegen, gezond eten en de ingrediënten vermijden waar je last van krijgt.
Vraag bij twijfel raad aan je huisarts.
Opgeblazen gevoel, buikkrampen, moeilijke stoelgang … Last van darmklachten? Het voedingssupplement Fit-O-Trans® kan soelaas bieden! Doe online de test en kom te weten welke formule bij jou past: Fit-O-Trans®, Fit-O-Trans Forte® of Fit-O-Trans Pro+® en vraag een staal aan!
Gerelateerde producten
Fit-O-Trans®
Fit-O-Trans® is een voedingssupplement dat zacht stimulerend werkt op de darmtransit, de vertering bevordert en winderigheid vermijdt. Combinatie van rabarber, kassievrucht, artisjok, venkel en prebiotica.
Lees meer