Vegetarisch eten en gezond blijven: hoe doe ik dat?
Vandaag is het Wereld Vegetarisme Dag. De laatste jaren gaan steeds meer mensen vegetarisch eten. Deze keuze heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu maar ze is ook gunstig voor uw gezondheid, op voorwaarde dat u het evenwichtig aanpakt en eventuele tekorten voorkomt.
Vegetariërs eten geen vlees van dierlijke oorsprong, dus ook geen vis. Mensen die nog vis willen eten, worden pesco-vegetariërs genoemd en wie af en toe nog eens een stukje vlees en/of vis op zijn bord legt, noemen we een semi-vegetariër. Ten slotte zijn er ook veganisten, die absoluut geen dierlijke producten tot zich nemen (geen vlees, vis, eieren of zuivel).
“Dierlijke eiwitten kunt u vervangen door eieren, zuivelproducten en levensmiddelen op basis van soja”
Wat zijn de gevolgen van een vegetarische levenswijze voor de gezondheid?
Het is wetenschappelijk bewezen dat vegetariër zijn goed is voor de gezondheid. Vegetariërs hebben gemiddeld een lagere BMI (Body Mass Index*), een lager totaal cholesterolgehalte en ook minder ‘slechte’ cholesterol (LDL) en ook hun bloeddruk is lager. Vegetarisch leven vermindert ook het sterftecijfer door hart- en vaatziekten, doet het risico op bepaalde soorten kanker afnemen (met name darmkanker) en zorgt voor een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel in geval van diabetes.
Doordat er vaker vezelrijk fruit en groenten op het menu staan, helpt deze levenswijze ook bij het regulariseren van de darmtransit.
*Het BMI of Body Mass Index wordt berekend door het gewicht in kg te delen door de lengte in m2.
Vegetarisch leven zonder tekorten
Vlees en vis bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen: eiwitten, omega-3, bepaalde vitamines (B12), mineralen (ijzer, zink, …). Opdat een vegetarisch dieet voldoende voedingsstoffen zou bevatten, moet men door middel van andere levensmiddelen een tekort voorkomen.
- Eiwitten: dierlijke eiwitten kunt u vervangen door eieren, zuivelproducten en levensmiddelen op basis van soja. Peulvruchten (linzen, spliterwten, …), graanproducten (quinoa, haver, amarant), seitan, tofoe, tempeh en quorn zijn ook goede bronnen van eiwitten.
- IJzer en zink: ijzer vindt u onder meer in tijm, soja- en sesamzaad, basilicum, bepaalde groenten (spinazie, schorseneren, erwtjes, peultjes, …), zwarte olijven, schaalvruchten, bepaalde soorten gedroogd fruit (abrikozen), tofoe en soja. Zink zit in kaas, eieren, havervlokken, tarwe- en roggekiemen, granen en schaalvruchten. Deze mineralen worden beter door het lichaam opgenomen als ze vergezeld zijn van een voedingsmiddel dat rijk is aan vitamine C (sinaasappelsap, aardbeien, kiwi, paprika, bloemkool, …).
- Omega 3-vetzuren: als u geen vis eet, die rijk is aan omega-3-vetzuren, dan zijn noten en plantaardige oliën (koolzaad, soja, noten of lijnzaad) aangewezen.
- Vitamine B12: hoewel vitamine B12 vooral voorkomt in eieren en zuivelproducten, wordt het in deze levensmiddelen minder goed geabsorbeerd dan uit vlees of vis. Om tekorten te voorkomen, bestaan er speciale voedingssupplementen of voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine B12.
“Het is wetenschappelijk bewezen dat vegetariër zijn goed is voor de gezondheid”
Maar bovenal is het belangrijk om voor voldoende variatie te zorgen in de voeding om uw lichaam zoveel mogelijk voedingsstoffen te bezorgen. Verse en gedroogde vruchten en groenten, zuivelproducten, eieren, granen, peulvruchten, schaalvruchten en zaden moeten dan ook regelmatig op het menu staan zodat u niets tekortkomt!