Tandprothesen: het kan iedereen overkomen…
“Tandprothesen zijn voor bejaarden”, “Mensen die een kunstgebit hebben, zijn al hun tanden kwijt”, “Een tandprothese is het gevolg van ongezond eten”. Al deze hardnekkige ideeën staan ver af van de werkelijkheid. We gaan even dieper in op de feiten en laten de vooroordelen terzijde.
Wat is een transprothese ?
Een tand- of gebitsprothese is een apparaat dat een of meerdere tanden om esthetische of functionele redenen moet vervangen of herstellen. Er bestaan twee soorten tandprothesen: volledige en gedeeltelijke of partiële.
- De categorie van de volledige prothesen kan nog eens worden onderverdeeld in conventionele prothesen en immediaatprothesen. Voor een conventionele prothese moeten de wonden in de kaak eerst genezen zijn (dat duurt meerdere maanden) voor de prothese geplaatst kan worden. De immediaatprothese kan meteen na het trekken van de tanden worden geplaatst, maar moet dan enkele maanden later worden aangepast omdat de kaakvorm verandert terwijl de wonden genezen. Er bestaan poeders en crèmes om de prothese meer houvast te geven.
- Een gedeeltelijke prothese is aangewezen als er maar enkele tanden vervangen moeten worden. Zo’n partiële prothese bestaat uit een plaat van kunsthars die precies past op het gedeelte van de kaak waar de tanden ontbreken. Een partieel kunstgebit wordt met kleine haakjes aan de nog overblijvende natuurlijke tanden bevestigd.
Traumata, cariës, een ziekte, mensen kunnen tanden verliezen om verschillende redenen …
Waarom kiezen voor een tandprothese?
We kunnen onze natuurlijke tanden op verschillende manieren verliezen:
- Een ongeluk: een tand die uitvalt na een slag of stoot. Een ongeluk is snel gebeurd, dank maar aan een valpartij, een verkeersongeval, een ruzie of het bijten op iets hards zoals bijvoorbeeld een pit van een vrucht.
- Te ver gevorderde cariës: de tand is te zwaar beschadigd en kan dus niet meer worden hersteld. Ze moet worden getrokken.
- Een parodontale ziekte: het parodontium is het geheel van structuren (waaronder het tandvlees) die de tanden ondersteunen en op hun plaats houden. Bij ontstekingen van de weefsels van het parodontium verliezen de tanden geleidelijk aan hun steun en kunnen ze los komen te zitten.
Als de tand er eenmaal uit is, beslist de tandarts om een prothese te plaatsen om esthetische redenen, maar ook om ervoor te zorgen dat de patiënt goed kan blijven kauwen en dat de boven- en onderkaak op een evenwichtige manier in elkaar kunnen grijpen.
Zorg voor een goede tandhygiëne
Om het risico op cariës of parodontale aandoeningen te beperken, is er maar één remedie: een goede tandhygiëne. Een aantal tips:
- Poets uw tanden elke dag ‘s ochtends en ‘s avonds na het eten. Zo kunt u tandplaque verwijderen, de witachtige kleverige aanslag op de grens tussen de tanden en het tandvlees en de belangrijkste oorzaak van cariës. Reken een goede twee minuten voor een elektrische tandenborstel en drie minuten voor een manuele tandenborstel. Maak uw tanden aanvullend twee keer per week schoon met flosdraad.
- Vermijd voedingsmiddelen met suiker, ze bevorderen het optreden van cariës.
- Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium dat het tandemail versterkt (zuivelproducten, amandelen, broccoli, Braziliaanse noten, gedroogde bonen,…)
- Raadpleeg uw tandarts een keer per jaar voor een controle. Zo kunnen cariës tijdig opgespoord worden en kan tandsteen verwijderd worden.
Wilt u meer weten over tandprothesen? Raadpleeg onze rubriek Gezondheid en aarzel niet om ons op te zoeken op Facebook et Instagram!
Gerelateerde producten
Protefix® Kleefpoeder
Protefix Kleefpoeder® is een klassieker onder de kleefmiddelen voor kunstgebitten, ideaal bij kleine kleefproblemen en dun vloeibaar speeksel. Extra-sterk, doeltreffend op natte prothesen en uitermate geschikt voor gevoelige slijmvliezen.
Lees meer