logo


 Terug naar blog overzicht

Tandprothesen: de antwoorden op je vragen

Tandprothesen: de antwoorden op je vragen

Er bestaan meerdere redenen waarom je een vaste of uitneembare tandprothese zou moeten dragen. Welke soort? En hoe moet je de prothese juist gebruiken? Volg onze gids.

Tandprothesen (valse tanden) zijn kunstmatige constructies die ontbrekende natuurlijke tanden vervangen. Je kan al gebruikmaken van een tandprothese om één ontbrekende tand te vervangen of zelfs om een zeer beschadigde tand te herstellen.

Welke soorten tandprothesen bestaan er?

Tandprothesen: de antwoorden op je vragen

Tandprothesen kunnen vast of uitneembaar zijn.  

  • Dit zijn de verschillende vaste tandprothesen: een prothetische kroon die een zeer beschadigde tand bedekt en herstelt; een tandbrug om enkele ontbrekende tanden te vervangen; een inlegvulling die een zeer beschadigde tand herstelt, vaak veroorzaakt door cariës; een facing die op gezonde, maar onesthetische tanden gekleefd wordt. Vaste tandprothesen zorgen ervoor dat je weer goed kan kauwen, wat belangrijk is voor de algemene gezondheid. Bovendien verbetert zo’n prothese de vorm, de kleur en de uitlijning van de tanden, dus de prothese heeft ook een esthetische functie.
  • Er zijn twee soorten uitneembare tandprothesen. De gedeeltelijk uitneembare tandprothese vervangt meerdere ontbrekende tanden (minder dan 14). De volledig uitneembare tandprothese, kunstgebit genoemd, vervangt 14 tanden.

Waaruit bestaat een uitneembare tandprothese?

De gedeeltelijk uitneembare prothese heeft een metalen frame met tanden en tandvlees gemaakt van hars en heeft haakjes die rond de nog aanwezige tanden in de mond zitten.    De volledig uitneembare prothese bestaat uit hars met tanden gemaakt van hars. De werking ervan is gebaseerd op twee gelijke oppervlakken naast elkaar: het speeksel tussen het tandvlees en het gebit doet de prothese ‘kleven’.

De kleefcrème zorgt ervoor dat je optimaal kan leven met de tandprothese

Kan je een uitneembare tandprothese dag en nacht dragen?

Het is aangeraden om de tandprothese ‘s nachts niet te dragen om het tandvlees te laten rusten, maar ook omdat er zich anders meer bacteriën in de mond kunnen ontwikkelen, wat tot een slechte adem en zelfs een infectie kan leiden.

Kan je een uitneembare tandprothese het best gebruiken met kleefstoffen?

Ja, het is aangeraden om een kleefcrème te gebruiken. De crème zorgt ervoor dat je optimaal kan leven met de tandprothese. In de eerste plaats zorgt de kleefcrème voor een betere kleefkracht. Hierdoor verkleint het risico op microbewegingen van de prothese en op verwondingen. Bovendien is de crème een soort van schokdemper voor je tandvlees dat zwaarder belast wordt tijdens het kauwen als je een prothese draagt. Tot slot zorgt de crème ervoor dat voedselresten niet onder de prothese terechtkomen.

Kies voor een kleefcrème zonder zink zodat je niet te veel binnenkrijgt van dit mineraal. Als je de kleefcrème meer dan twee keer per dag moet aanbrengen, dan wijst dit erop dat je prothese niet meer perfect aangepast is. Raadpleeg in dat geval je tandarts.

En jij? Draag jij een tandprothese? Gebruik je een kleefcrème? Praat erover op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Premium kleefcrème voor het kunstgebit
PROTEFIX® PREMIUM

Protefix® PREMIUM met zevenvoudig effect voor een totale bescherming en optimaal comfort. De kleefcrèmes Protefix® zijn ultrasterk, 100% zinkvrij en verkrijgbaar bij je apotheker in tubes van 40 ml/47 g.

Lees meer