logo


 Terug naar blog overzicht

Superfoods: hun voedingsstoffen doen u goed!

Superfoods (of supervoeding) blinken uit door hun hoge gehalte aan bepaalde bestanddelen die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Wat is de werking van deze weldoeners?

Gojibessen, noten, granaatappels, spirulina en kurkuma behoren tot de zogenaamde superfoods. Dat is een niet-medische term die staat voor levensmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen die heel veel vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en/of fytovoedingsstoffen bevatten. Superfoods zouden daardoor uitermate positieve effecten hebben op de gezondheid. Over welke effecten gaat het?

Antioxidanten om celveroudering af te remmen

Vrije radicalen worden van nature door ons lichaam geproduceerd. Maar soms kunnen er te veel worden aangemaakt (door roken, alcoholmisbruik, hevige stress enz.) en ontstaat er oxidatieve stress. Dat is een beetje te vergelijken met roest op metaal. In dat geval raken de cellen beschadigd. Antioxidanten gaan dit tegen omdat ze beschermend werken en de cellen intact helpen houden.

Vitamines voor een goede werking

Vitamines moeten – op vitamine D en K na die door ons lichaam worden aangemaakt – via de voeding worden opgenomen. Ze zijn van cruciaal belang voor de werking van ons lichaam. Een voldoende en aangepaste opname draagt bij tot de goede werking van ons immuunsysteem en het energetisch metabolisme. De effecten van een vitaminetekort hangen af van de werking die elk van de vitamines heeft (vitamine A speelt bijvoorbeeld een rol bij de gezondheid van de huid, terwijl vitamine D een rol speelt bij het in stand houden van de botmassa).

Dankzij hun hoog gehalte aan voedingsstoffen, zijn superfoods zeer heilzaam voor de gezondheid.

Mineralen en oligo-elementen om duizend-en-één redenen

Minerale zouten (calcium, magnesium, fosfor, kalium enz.) zijn in vrij hoge hoeveelheden in ons lichaam aanwezig en ondersteunen diverse functies (aanmaak van kalk, overdracht van zenuwprikkels, samentrekken van de spieren enz.). Oligo-elementen of sporenelementen (chroom, koper, ijzer, zink, selenium, enz.) komen maar in een heel kleine hoeveelheid in het lichaam voor en zijn belangrijk voor de goede werking van het organisme. Een evenwichtige opname van mineralen en oligo-elementen is zonder twijfel een gezondheidstroef.

Vezels voor een stressloze darmtransit

Vezels zitten alleen in levensmiddelen van plantaardige herkomst en zijn onmisbaar. Ze zuigen zich vol water zoals een spons. Zo regelen ze de darmtransit en beperken of verhinderen ze de opname van schadelijke stoffen zoals cholesterol. Vezels bevorderen bovendien het verzadigingsgevoel, wat soms weinig evenwichtige tussendoortjes of snoepen helpt tegengaan.

Evenwicht voorop

Superfoods kunnen een echte troef zijn, maar ze moeten worden geïntegreerd in een evenwichtig dieet om al hun positieve eigenschappen te kunnen afgeven. Een evenwichtig dieet bestaat uit gevarieerde en voedzame levensmiddelen, met onder meer veel fruit en groenten – een kostbare bron van antioxidanten -, vitamines en vezels. Deze aanpak is de efficiëntste manier om tot een evenwichtige voedselopname te komen die de gezondheid ten goede komt. Slotsom: integreer superfoods in uw dagelijkse voeding. Ze zijn overheerlijk en u wordt er vooral beter van!

Eet jij soms superfoods? Zo ja, welke eet je het liefst en waarom? Vertel er ons alles over op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Selenium-ACE+D®

Voor personen die zich willen beschermen tegen veroudering, die langdurig blootgesteld worden aan de zon, een streng dieet volgen, roken of vaak alcohol drinken. Bevat selenium en de vitamines A, C, E en D. Ondersteunt de goede werking van het immuunsysteem, beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en vermindert vermoeidheid.

Lees meer